Płatki owsiane – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze

Czy płatki owsiane trzeba gotować?

Płatki owsiane cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów. To za sprawą rosnącej wciąż świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania, bo nie oszukujmy się – trudno szukać zdrowszego, niż płatki owsiane pożywienia. Owsiankę, która jest chyba najpopularniejszą potrawą przygotowywaną z płatków owsianych, można przyrządzić na wiele sposobów, jednak chyba wciąż najpopularniejsza jest owsianka gotowana. Czy słusznie? Czy owsiankę trzeba gotować? Jaki wpływ na płatki owiane ma gotowanie? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej!

Czy warto gotować płatki owsiane?

Na wstępie warto powiedzieć, że każde pożywienie poddane obróbce termicznej traci niektóre ze swoich właściwości (na przykład niektóre witaminy). Jednak bez obaw – jeśli czujesz, że chcesz ugotować swoje płatki owsiane, to zrób to! Ugotowanie płatków owsianych pozwoli na zmiękczenie ich, a co za tym idzie, będą łatwiejsze do spożycia. O ile dla osoby dorosłej posiadającej zdrowe uzębienie zjedzenie nawet „surowych” płatków owsianych nie będzie trudne, tak osobom starszym lub dzieciom mogą sprawić one sporo problemów.

Innym powodem, dla którego warto gotować płatki owsiane, mogą być twoje preferencje – jeśli lubisz pożywać płatki owsiane właśnie w takiej formie, to nie wahaj się, wartości zdrowotne płynące z gotowanych płatków owsianych są na tyle duże, że nawet te niewielki ubytki się zatrą.

Co tracimy gotując płatki owsiane?

Obróbka termiczna płatków owsianych wiąże się z utratą niektórych cennych właściwości odżywczych – w tym przypadku głównie witaminy B1. Ta pozytywnie wpływa na prace układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, a także wspomaga układ odpornościowy. Wykazuje też właściwości antyoksydacyjne. Jednak to wszystko wygląda tak źle na papierze, bo w praktyce, poza tym, że po krótkiej obróbce nie stracimy całej witaminy B1 zawartej w płatkach owsianych, to stratę tę można łatwo nadrobić, bowiem witamina ta występuje w kilku produktach, które mogą być składnikiem takiej owsianki – może to być mleko lub jogurt, a także owoce takie jak banany, maliny, jabłka i brzoskwinie.

Poza tym obróbka termiczna może wpływać na utratę niektórych aminokwasów zawartych w płatkach owsianych.

O wiele gorzej sprawa ma się podczas pieczenia płatków owsianych – proces taki jest dopuszczany, ponieważ w taki sposób powstaje na przykład granola, jednak pieczenie płatków owsianych powinno trwać określoną długość czasu – zbyt długa obróbka może prowadzić do wytworzenia się potencjalnie rakotwórczego związku, zwanego akrylamidem. Dotyczy to nie tylko płatków owsianych, ale także większości wypieków (np. w chlebów, ciast, pierników itp.) i pieczonych/smażonych produktach ziemniaczanych (chipsy, frytki).

Warto jednak zaznaczyć, że gotowanie płatków pozwala nam pozbyć się z nich kwasu fitynowego, który wpływa negatywnie na wchłanianie niektórych ważnych minerałów zawartych w płatkach owsianych, a także utrudniać trawienie. Jednak gotowanie to nie jedyny proces, który może wpłynąć na zminimalizowanie obecności kwasu fitynowego w płatkach owsianych – równie skuteczne będzie ich zmielenie, lub po prostu wcześniejsze namoczenie.

Jakie płatki owsiane gotować?

Płatki owsiane dostępne są w trzech wersjach – płatki owsiane błyskawiczne, płatki owsiane górskie i płatki owsiane zwykłe. Te pierwsze powinny spożywać osoby starsze, jak i dzieci. To ze względu na to, że są najbardziej rozdrobnione, a co za tym idzie – miękkie. Mają one jednak nieco słabsze właściwości, niż płatki górskie i zwykłe, bowiem te są z reguły twardsze i większe, ale mają minimalnie więcej witamin i minerałów. Oczywiście również w ich przypadku gotowanie sprawdzi się lepiej – zjedzenie płatków górskich lub zwykłych chwilę po zalaniu mlekiem, lub jogurtem może być trudne.

Owsianka bez gotowania?

Oczywiście! Przygotowanie takiej owsianki jest bardzo proste. Cała tajemnica polega na tym, że na kilka godzin przed spożyciem takich płatków owsianych należy zalać je płynem, aby te nim nasiąkły, a co za tym idzie, stały się miększe. Do zalania naszych płatków możemy użyć wody, mleka, lub rzadkiego jogurtu. Oczywiście, aby dodać smaku i jeszcze więcej wartości odżywczych naszej owsiance, możemy wcześniej zblendować w naszym płynie różne owoce, po czym taki miks wlać do naczynia z płatkami owsianymi. Taką owsiankę najlepiej jest przygotować wieczorem i spożyć rano, stąd też jej potoczna nazwa – nocna owsianka.

Dlaczego warto spożywać owsiankę?

Płatki owsiane to źródło wielu cennych składników odżywczych. Zawierają w sobie wiele węglowodanów cechujących się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że węglowodany te dają energię na wiele godzin, bo rozkładane są stopniowo, a dodatkowo mogą spożywać je osoby chorujące na cukrzycę.

Również tłuszcze zawarte w płatkach owsianych są zdrowe, ponieważ w dużej mierze są to kwasy omega-3 i omega-6, których pozytywny wpływ na organizm człowieka został już niejednokrotnie udowodniony.

Płatki owsiane są także źródłem cennego błonnika pokarmowego, który wpływa pozytywnie między innymi na pracę naszych jelit. Poza tym zawierają w sobie sporą ilość białka, czyli podstawowego budulca mięśni. Oczywiście są także źródłem wielu cennych witamin i minerałów.

Wszystkie te makroelementy mogą tworzyć pełnowartościowy posiłek z płatków owsianych samych w sobie, jednak nie zapominajmy, że owsianka to także owoce, jak i orzechy, które również często cechują się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. W połączeniu z jogurtem otrzymamy także cenne bakterie kwas mlekowego, które wspomagają perystaltykę jelit. Taka mieszanka na śniadanie będzie idealnym paliwem dla naszego organizmu na początek dnia!

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Pudding chia o smaku bananowym
Brownie warzywne z płatkami owsianymi
Granola czekoladowa – KCAL, skład i właściwości – przepisy
Orkiszowe ciasteczka z mieszanki musli
Sernikobrownie z truskawkami
Muffiny orzechowe z płatkami owsianymi
Czym zastąpić jajko? Sprawdź nasze propozycje!
Długotrwały wysiłek- jak jeść aby się do niego przygotować?
Jak nie przytyć na urlopie?
Granola Anny Starmach – jak zrobić ją w domu?
Jak upiec proteinowe babeczki?
Mąka żytnia typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Otręby żytnie – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Porządek wiosenny w lodówce
Najlepsza owsianka na mleku – jak ją przygotować i z czym ją łączyć
Chipsy kokosowe – zdrowa i smaczna przekąska
Cukier kokosowy – zdrowszy zamiennik cukru
Kiwi – właściwości owoców, indeks glikemiczny IG
Siemię lniane, a odporność organizmu
Szparagi – wiosenne warzywo godne grzechu

Dodaj komentarz