Indeks glikemiczny IG tabela

Czy ekologiczne znaczy lepsze?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Często łapiemy się na tym, że wybierając produkt ekologiczny mamy jedynie przeczucie, że jest on lepszy od konwencjonalnego. Ale tak naprawdę – czy oprócz tego, że jest droższy (niekiedy nawet parokrotnie) jest on faktycznie dla nas lepszy? TAK TAK TAK[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]Po pierwsze: produkty ekologiczne (z odpowiednimi atestami na opakowaniu) są kontrolowane pod kątem nie tylko dodatków chemicznych czy metod przetwarzania, ale od samego początku powstania danego surowca.  Jeśli więc chcemy kupić ekologiczne truskawki to muszą one być z ekologicznych nasion, posadzonych w ziemi, która od kilku lat nie była sztucznie naważana. Ponadto uprawa powinna być wolna do chemicznych nawozów, chemicznych odstraszaczy owadów, chwastów itd. Zebrane truskawki powinny znaleźć się w odpowiednim opakowaniu w magazynie zabezpieczonym przed ewentualną możliwością jego skażenia chemią rolniczą.

Dopuszczalne są nawozy naturalne, a także naturalne metody odstraszania szkodników np. w przypadku truskawek często sadzi się je naprzemiennie z cebulą. Dzięki temu nasze czerwone, słodkie owoce są mniej podatne na pleśń. Innym przykładem może być wypuszczenie stada wygłodniałych biedronek, aby pożywiły się żarłoczną i szkodliwą mszycą.

Po drugie: dzięki temu, że produkty są w pełni naturalne zawierają one więcej składników odżywczych np. w pomidorach będzie więcej witaminy C, a w marchwi więcej prowitaminy A.

Po trzecie: produkty uprawiane metodami naturalnymi będą zawsze ładniej pachniały i lepiej smakowały. Odchodząc do koszyka ekologicznych jabłek powinniśmy poczuć już ich zapach.

Po czwarte: wspierając rolnictwo ekologiczne chronimy naszą Planetę m.in. przed nadmierną emisją dwutlenku węgla, który jest powodem np. ocieplania się klimatu.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Jak nie dać się nieuczciwym „ekologom”?

Pamiętajmy o tym, że jeśli produkt jest ekologiczny to musi mieć odpowiedni atest wydany przez jednostki certyfikujące (w Polsce np. Agrobiotest, Ekoland). Można też poszukać na etykiecie znaczek rolnictwa ekologicznego (zielony listek ułożony z gwiazdek).

Jeśli wybieramy produkty na wagę np. warzywa czy owoce to na opakowaniu zbiorczym powinna być informacja o numerze atestu. Samo zapewnienie, że produkt jest ekologiczny przez kupca to jednak zbyt mało. To samo z określeniami BIO. Czasami jogurt może się nazywać BIO, bo ma dodane żywe kultury bakterii (które zresztą zawsze są dodawane do jogurtów). Nie robi to jednak z niego produkty z ekologicznego rolnictwa.

Pamiętajmy także o tym, że jeśli włączymy do naszego jadłospisu ekologiczny smalczyk czy kiełbasę z atestem, a warzywa i owoce (nawet ekologiczne) będą jedynie okazjonalnym dodatkiem to w żadnym wypadku nie możemy określić naszej diety mianem „zdrowa żywność”.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[bc_random_banner]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS
Rodzynki – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Dieta cud? TAK! Dieta śródziemnomorska
Płatki branflakes – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Orzechy nerkowca – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Ksylitol – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG. Co to jest ksylitol?
Pszenica w miodzie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka pszenna typu 500 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Osteoporoza – jak zapobiegać?
Granola bez cukru – przygotuj ją w domu
Mąka żytnia typu 1400 sitkowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Płatki owsiane błyskawiczne – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
Pierniczki owsiane z dodatkiem mąki pszennej
Błonnik pokarmowy – szczotka naszego organizmu
Jaka mąka do wypieku chleba – żytnia, pszenna czy orkiszowa?
Płatki pszenne – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka żytnia typu 997 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Granola według przepisu Ewy Chodakowskiej
Mąka jaglana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Pralinki z liofilizowanymi truskawkami