czarny ryż

Czarny ryż – czy warto go jeść?

Ryż to produkt, który ma wiele rozmaitych odmian. Choć jeszcze do niedawna znaliśmy jedynie ryż biały, obecnie półki sklepowe wręcz uginają się od przeróżnych typów ryżu. Co ciekawe, istnieje nawet ryż czarny. Sama nazwa brzmi dość kontrowersyjnie, ponieważ mało kto widział i wyobrazić sobie może czarny ryż. Jednak czy tak jest faktycznie? Czy nazwa oddaje jego barwę? I jakie wartości odżywcze ma czarny ryż?

Czym jest czarny ryż?

Czarny ryż jest dość rzadką odmianą rośliny, która spożywana jest na całym świecie od wielu lat. W naszym kraju kojarzymy głównie biały ryż, ryż basmanti, paraboiled czy ryż długoziarnisty. Ryż czarny, określany zamiennie ryżem zakazanym. Występuje w postaci długoziarnistej, jak i średnio- oraz krótkoziarnistej. Nie jest uprawiany na zbyt dużą skalę, dlatego dość ciężko jest spotkać go w tradycyjnych sklepach. Uznawany jest za najszlachetniejszą odmianę ryżu.

Ryż czarny znany jest od wieków. W zamierzchłych czasach jedzony był głównie przez cesarzy chińskich. Obecnie można go kupić w lepszych sklepach bądź w sieci. Jest droższy niż jego biała odmiana, a to dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Czarny ryż uprawiany jest przede wszystkim w Tajlandii oraz Indonezji. Ma łagodny, orzechowy smak, a jego nazwa podkreśla to, że ma ciemny kolor. Po ugotowaniu ryż te zmienia swoją barwę na głęboko fioletową. Różni się od tradycyjnego ryżu też konsystencją. Biały ryż często jest dość sypki, zaś czarny – klejący.

Ciekawą informacją jest ta, że ryż biały to ziarenko oddzielone od łuski. W przypadku ryżu czarnego mamy do czynienia z całym ziarnem, razem z łuską.

Wartości odżywcze czarnego ryżu

Zdrowa żywność w ostatnim czasie to temat na topie. Ludzie chcą dbać o siebie, o swoje organizmy, aby znacznie wydłużyć swoje życie i czuć się lepiej. Nic więc dziwnego, że starają się sięgać po produkty charakteryzujące się sporymi dawkami różnych witamin i minerałów. Trzeba je bowiem dostarczać do organizmu, aby cieszyć się witalnością i dobrym samopoczuciem.

Czarny ryż zawiera przede wszystkim aż 18 aminokwasów, cynk, żelazko, miedź, witaminę E, karoten, duże ilości błonnika, flawoidy oraz polifenole. Tutaj warto zaznaczyć, że wszystkie te mikroelementy bardzo szybko wchłaniają się do organizmu. Dodatkowo czarny ryż dostarcza do organizmu znacznie mniej węglowodanów i niezdrowych białek, aniżeli zwykły biały ryż. Nic więc dziwnego, że czarna odmiana ryżu uchodzi za znacznie droższą od białej.

Jakie zalety prozdrowotne ma czarny ryż?

Czarny ryż – właściwości zdrowotne tego produktu są nieocenione. Nic więc dziwnego, że stosowany jest od dawna w medycynie chińskiej i jako element diety odchudzającej.

Wśród właściwości prozdrowotnych ryżu czarnego najczęściej wymienia się:

  • spora ilość przeciwutleniaczy – świadczy o tym ciemna barwa ryżu. Jest ona wynikiem tego, że w zewnętrznej warstwie ziaren znajduje się spora dawka antyoksydantów. Zapobiegają one rozwojowi nieprzyjemnych chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo ograniczają one rozwój wolnych rodników, które są odpowiedzialne za sporą ilość infekcji. Antyoksydanty wspomagają profilaktykę nowotworów i zapobiegają powstawaniu cukrzycy. Wpływają pozytywnie na stany zapalne i funkcje mózgowe.
  • wspomaganie oczyszczania organizmu – związki zawarte w ryżu pozwalają na szybsze i skuteczniejsze oczyszczenie organizmu ze szkodliwych substancji i toksyn.
  • wspomaganie odchudzania – polecany jest w szczególności osobom na dietach odchudzających. Ważną rolę odgrywa tutaj wysoka zawartość błonnika, który zapobiega przejadaniu się podczas posiłku oraz podjadania pomiędzy nimi.
  • wspomaganie zdrowa oczu, skóry oraz układu odpornościowego – duża ilość witaminy E wpływa pozytywnie na te elementy naszego organizmu.
  • dostarczanie sporej ilości błonnika – wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega biegunkom, zaparciom i wzdęciom. Wypłukuje z organizmu wszystko to, co nie do końca zostało strawione.
  • wspomaganie profilaktyki serca – dieta, w której znajduje się czarny ryż, wpływa na unormowanie poziomu cholesterolu we krwi. Ryż czarny ma w sobie specjalne związki fotochemiczne, które powodują, że zły cholesterol ulega zmniejszeniu, a co za tym  idzie – spada ryzyko zachorowania na którąkolwiek z chorób obejmujących układ sercowo-naczyniowy.
  • dostarcza białko dobrej jakości – jest to jeden z produktów pełnoziarnistych, który dostarcza aż 8,5 g białka na 100 g ryżu.

Czy warto jeść czarny ryż?

Jak można wywnioskować z powyższego akapitu, czarny ryż jest bardzo dobrym produktem, który warto wprowadzić do swojej diety. Jest zdrowy, a to dzięki temu, że w swoim składzie posiada wysoką zawartość antocyjanów. Są to związki z grupy flawonoidów, które działają antyoksydacyjnie. Obecnie, kiedy świat tak pędzi naprzód, warto zadbać o siebie i spowolnić nieco niektóre procesy. Antyoksydacja jest niezwykle istotna, ponieważ dzięki niej można ominąć niektóre choroby czy też zbyt szybkie starzenie się skóry.

Czarny ryż jest bogactwem witamin z grupy B. Jego cenne właściwości wpływają nie tylko na ciało, ale też na umysł. Przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu nerwowego. Zwiększa koncentrację, poprawia pamięć oraz zwiększa efektywność podczas pracy. Sprzyja skupianiu się, co w czasach mediów społecznościowych jest niezwykle istotne.

Jak prawidłowo przygotować czarny ryż?

Jeśli masz czarny ryż w domu, pewnie zastanawiasz się, jak poprawnie go przygotować, aby był zdatny do jedzenia. Najpierw należy bardzo dokładnie go wypłukać, może to być działanie kilkukrotne. Kolejnym krokiem jest wymoczenie go w wodzie przez ok. 30-60 minut. Ostatni krok to gotowanie, które również może trwać od 30 do 60 minut. Ugotowany ryż można przechować w lodówce przez 3-5 dni, najlepiej w hermetycznym pojemniku.

Jeśli nie zamierzasz gotować ryżu w najbliższym czasie, zwróć uwagę na jego przechowywanie. W tej sytuacji sprawdzi się szczelny pojemnik usytuowany w dość chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.

Czarnym ryżem można zastąpić zwykły biały ryż lub ziemniaki. Świetnie sprawdza się jako komponent sushi lub risotto. Smakuje nieziemsko w sałatkach oraz zupach. Ma ciągnącą się konsystencję oraz orzechowy, delikatny smak, który wielu osobom przypadnie do gustu.