Cukier kokosowy - zdrowszy zamiennik cukru

Cukier kokosowy – zdrowszy zamiennik cukru

Cukier kokosowy jest doskona艂ym substytutem cukru bia艂ego. Bardzo dobrze nadaje si臋 do s艂odzenia gor膮cych i zimnych napoj贸w, a tak偶e mo偶e by膰 stosowany jako dodatek do deser贸w i s艂odkich wypiek贸w. Ma znacznie ni偶szy indeks glikemiczny i przypomina troch臋 br膮zowy cukier.

W smaku ma nut臋 karmelow膮 i kokosow膮, kt贸ra nie tylko os艂odzi cukier kokosowy, ale tak偶e nadaje napojom i deserom niepowtarzalny smak i aromat. Jakie korzy艣ci zdrowotne ma cukier kokosowy, kto powinien go u偶ywa膰 zamiast bia艂ego cukru i dlaczego powinienem go u偶ywa膰?

Jak powstaje cukier kokosowy?

Jak sama nazwa wskazuje, cukier kokosowy pozyskiwany jest z orzech贸w kokosowych, zw艂aszcza z kwiatostan贸w palmy kokosowej wyrastaj膮cych z orzech贸w. Rozci臋to je, a wyp艂ywaj膮cy sok zebrano w bambusowym pojemniku.

Proces pozyskiwania soku jest niezwykle wa偶ny, poniewa偶 musi by膰 艣wie偶y, niesfermentowany i mie膰 odpowiedni膮 warto艣膰 pH. Po zebraniu odpowiedniej ilo艣ci wody kokosowej w艂贸偶 j膮 do specjalnej kadzi i odparuj, by otrzyma膰 syrop.

Z kolei ta ostatnia po zestaleniu jest grudkowata i podgrzewana do uzyskania sypkiej konsystencji. W takiej formie mo偶emy kupi膰 w sklepie. Cukier kokosowy jest zwykle dostarczany w postaci kryszta艂k贸w lub kostek i jest produkowany w Azji Po艂udniowo-Wschodniej, g艂贸wnie na Filipinach i w Indonezji.

W tych krajach jest to tradycyjny s艂odzik stosowany w 偶ywno艣ci od setek lat. Cukier kokosowy wygl膮da bardzo podobnie do cukru trzcinowego.

Inaczej jednak smakuje 鈥 cukier kokosowy ma delikatny posmak kokosowy i karmelowy, dzi臋ki czemu doskonale nadaje si臋 do s艂odzenia kawy i herbaty, nadaj膮c tym napojom niepowtarzalny smak i aromat.

Sk艂ad, kalorie i indeks glikemiczny cukru kokosowego

Cukier kokosowy zawiera oko艂o 70-80% sacharozy oraz 3% do 9% glukozy i fruktozy. 100 gram贸w cukru kokosowego zawiera oko艂o 380 kcal, 94 gramy w臋glowodan贸w oraz niewielk膮 ilo艣膰 bia艂ka i t艂uszczu.

W por贸wnaniu z klasycznym cukrem bia艂ym cukier kokosowy ma nieco mniej kalorii (cukier bia艂y zawiera oko艂o 400 kcal/100 g), co przypadnie do gustu osobom, kt贸re na co dzie艅 stosuj膮 du偶o s艂odzik贸w.

Jednak najwa偶niejsz膮 zalet膮 cukru kokosowego jest jego niski indeks glikemiczny, kt贸ry jest zdecydowanie lepszy ni偶 bia艂y cukier rafinowany. Cukier kokosowy ma IG 35, dzi臋ki czemu mo偶na go zaliczy膰 do grupy produkt贸w o niskim indeksie glikemicznym.

Natomiast IG bia艂ego cukru jest znacznie wy偶szy, osi膮gaj膮c 68. Chocia偶 IG jest niski, osoby z cukrzyc膮 powinny ostro偶nie stosowa膰 cukier kokosowy, poniewa偶 nadal zawiera on wysok膮 zawarto艣膰 cukru i powinien by膰 spo偶ywany z umiarem. Sytuacja os贸b chorych na cukrzyc臋.

Cukier kokosowy i jego w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne

Jest to produkt naturalny, kt贸ry zawiera niewielk膮 ilo艣膰 witamin i minera艂贸w, kt贸rych nie ma w klasycznym bia艂ym cukrze. Nale偶膮 do nich cynk, potas, 偶elazo, wap艅 oraz witaminy C, B2, B2, B3 i B6.

Chocia偶 cukier kokosowy nie mo偶e by膰 uwa偶any za kompletne 藕r贸d艂o witamin i sk艂adnik贸w od偶ywczych, warto spr贸bowa膰, poniewa偶 w przeciwie艅stwie do innych rodzaj贸w cukr贸w i s艂odzik贸w zawiera nie tylko puste w臋glowodany.

Cukier kokosowy to naturalny, nierafinowany cukier bez sztucznych barwnik贸w i syntetycznych dodatk贸w. Dlatego jego stosowanie jest znacznie zdrowsze ni偶 bia艂y cukier i sztuczne s艂odziki, a spo偶ywanie go przez d艂u偶szy czas mo偶e negatywnie wp艂yn膮膰 na nasz膮 kondycj臋 fizyczn膮 i funkcjonowanie.

Zaleta cukru kokosowego jest szczeg贸lnie lubiana przez diabetyk贸w, jego sk艂adniki zawieraj膮 naturalne enzymy, kt贸re mog膮 spowolni膰 wch艂anianie cukru do krwi. Dlatego cukier kokosowy nie powoduje gwa艂townego wzrostu poziomu cukru we krwi, co jest wa偶ne dla os贸b z cukrzyc膮 typu 1 i typu 2.

Cukier kokosowy – dla kogo?

Cukier kokosowy jest doskona艂ym substytutem zwyk艂ego cukru i s艂odzik贸w i prawie ka偶dy mo偶e go dosta膰. Jego zalety i w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne szczeg贸lnie doceni膮:

  • diabetycy i pacjenci z cukrzy
  • osoby, kt贸re lubi膮 smaki kokosowe i karmelowe
  • ludzie szukaj膮 zdrowszych alternatyw dla cukru i s艂odzik贸w

Zastosowania cukru kokosowego

Do tej pory z powodzeniem mo偶emy stosowa膰 cukier kokosowy wsz臋dzie tam, gdzie stosuje si臋 cukier bia艂y. Doskonale reaguje na wysokie temperatury, dzi臋ki czemu mo偶na z niej wypieka膰 ciasta i inne wypieki.

Nadaje si臋 r贸wnie偶 doskonale do s艂odzenia herbaty, kawy i innych napoj贸w (w tym napoj贸w ch艂odzonych). Jego dodatek nada wszystkim naszym deserom i napojom wykwintny posmak kokosowo-karmelowy, co dodatkowo wzbogaci ich walory smakowe.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *