Cukier kokosowy - zdrowszy zamiennik cukru

Cukier kokosowy – zdrowszy zamiennik cukru

Cukier kokosowy jest doskonałym substytutem cukru białego. Bardzo dobrze nadaje się do słodzenia gorących i zimnych napojów, a także może być stosowany jako dodatek do deserów i słodkich wypieków. Ma znacznie niższy indeks glikemiczny i przypomina trochę brązowy cukier.

W smaku ma nutę karmelową i kokosową, która nie tylko osłodzi cukier kokosowy, ale także nadaje napojom i deserom niepowtarzalny smak i aromat. Jakie korzyści zdrowotne ma cukier kokosowy, kto powinien go używać zamiast białego cukru i dlaczego powinienem go używać?

Jak powstaje cukier kokosowy?

Jak sama nazwa wskazuje, cukier kokosowy pozyskiwany jest z orzechów kokosowych, zwłaszcza z kwiatostanów palmy kokosowej wyrastających z orzechów. Rozcięto je, a wypływający sok zebrano w bambusowym pojemniku.

Proces pozyskiwania soku jest niezwykle ważny, ponieważ musi być świeży, niesfermentowany i mieć odpowiednią wartość pH. Po zebraniu odpowiedniej ilości wody kokosowej włóż ją do specjalnej kadzi i odparuj, by otrzymać syrop.

Z kolei ta ostatnia po zestaleniu jest grudkowata i podgrzewana do uzyskania sypkiej konsystencji. W takiej formie możemy kupić w sklepie. Cukier kokosowy jest zwykle dostarczany w postaci kryształków lub kostek i jest produkowany w Azji Południowo-Wschodniej, głównie na Filipinach i w Indonezji.

W tych krajach jest to tradycyjny słodzik stosowany w żywności od setek lat. Cukier kokosowy wygląda bardzo podobnie do cukru trzcinowego.

Inaczej jednak smakuje – cukier kokosowy ma delikatny posmak kokosowy i karmelowy, dzięki czemu doskonale nadaje się do słodzenia kawy i herbaty, nadając tym napojom niepowtarzalny smak i aromat.

Skład, kalorie i indeks glikemiczny cukru kokosowego

Cukier kokosowy zawiera około 70-80% sacharozy oraz 3% do 9% glukozy i fruktozy. 100 gramów cukru kokosowego zawiera około 380 kcal, 94 gramy węglowodanów oraz niewielką ilość białka i tłuszczu.

W porównaniu z klasycznym cukrem białym cukier kokosowy ma nieco mniej kalorii (cukier biały zawiera około 400 kcal/100 g), co przypadnie do gustu osobom, które na co dzień stosują dużo słodzików.

Jednak najważniejszą zaletą cukru kokosowego jest jego niski indeks glikemiczny, który jest zdecydowanie lepszy niż biały cukier rafinowany. Cukier kokosowy ma IG 35, dzięki czemu można go zaliczyć do grupy produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Natomiast IG białego cukru jest znacznie wyższy, osiągając 68. Chociaż IG jest niski, osoby z cukrzycą powinny ostrożnie stosować cukier kokosowy, ponieważ nadal zawiera on wysoką zawartość cukru i powinien być spożywany z umiarem. Sytuacja osób chorych na cukrzycę.

Cukier kokosowy i jego właściwości zdrowotne

Jest to produkt naturalny, który zawiera niewielką ilość witamin i minerałów, których nie ma w klasycznym białym cukrze. Należą do nich cynk, potas, żelazo, wapń oraz witaminy C, B2, B2, B3 i B6.

Chociaż cukier kokosowy nie może być uważany za kompletne źródło witamin i składników odżywczych, warto spróbować, ponieważ w przeciwieństwie do innych rodzajów cukrów i słodzików zawiera nie tylko puste węglowodany.

Cukier kokosowy to naturalny, nierafinowany cukier bez sztucznych barwników i syntetycznych dodatków. Dlatego jego stosowanie jest znacznie zdrowsze niż biały cukier i sztuczne słodziki, a spożywanie go przez dłuższy czas może negatywnie wpłynąć na naszą kondycję fizyczną i funkcjonowanie.

Zaleta cukru kokosowego jest szczególnie lubiana przez diabetyków, jego składniki zawierają naturalne enzymy, które mogą spowolnić wchłanianie cukru do krwi. Dlatego cukier kokosowy nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co jest ważne dla osób z cukrzycą typu 1 i typu 2.

Cukier kokosowy – dla kogo?

Cukier kokosowy jest doskonałym substytutem zwykłego cukru i słodzików i prawie każdy może go dostać. Jego zalety i właściwości zdrowotne szczególnie docenią:

  • diabetycy i pacjenci z cukrzy
  • osoby, które lubią smaki kokosowe i karmelowe
  • ludzie szukają zdrowszych alternatyw dla cukru i słodzików

Zastosowania cukru kokosowego

Do tej pory z powodzeniem możemy stosować cukier kokosowy wszędzie tam, gdzie stosuje się cukier biały. Doskonale reaguje na wysokie temperatury, dzięki czemu można z niej wypiekać ciasta i inne wypieki.

Nadaje się również doskonale do słodzenia herbaty, kawy i innych napojów (w tym napojów chłodzonych). Jego dodatek nada wszystkim naszym deserom i napojom wykwintny posmak kokosowo-karmelowy, co dodatkowo wzbogaci ich walory smakowe.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Brownie z batatów i bananaów
Karob – co to? Wartości odżywcze i przepisy z karobem
Superfood – produkty pomagające dłużej zachować młodość
Mleko – dlaczego warto je pić
Chleb dla cukrzyków (diabetyków) – wypiec w domu czy kupić?
Mąka kokosowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Czy jesienią potrzebujemy więcej jeść?
Musli nie tyko na śniadanie – czyli zbożowe szaleństwo na każdą porę dnia
Kakao i czekolada – zdrowe czy niezdrowe?
Słodycze? Dlaczego nie?
Smaczny i zdrowy posiłek do szkoły dla dziecka ? Nic prostszego.
Suszone daktyle – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Domowa granola fit. Zrób ją samodzielnie
Piramida żywieniowa – ale jak się na nią wdrapać?
Rooibos – zdrowsza od zwykłej herbaty?
Śniadanie – pierwszy krok do odchudzania
Miodownik bez pieczenia
Domowe musli z piekarnika
Gryka preparowana – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Zdrowe pancakes czyli naleśniki pełnoziarniste

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.