Co warto wiedzieć o chlebie? Sprawdź nasz blog!

Co warto wiedzieć o chlebie? Sprawdź nasz blog o chlebie!

Chleb jest jednym z najstarszych znanych ludzkości pożywień. Jedli go zarówno starożytni Sumerowie, Egipcjanie, jak i Rzymianie. Szczególnie duży wpływ na chleb mieli ci drudzy – to właśnie Egipcjanom jako pierwszym udał się wypiec chleb na zakwasie, co miało miejsce około roku 2600 przed naszą erą. O tym, jak wielkie znaczenie miał chleb na przykład w Rzymie może świadczyć fakt, że za panowania Cesarza Oktawiana Augusta (od 27 r.p.n.e. do 14 r.n.e.) funkcjonowało tam około 300 piekarni! Chleb podbijał świat i sycił kolejne narody, aż do momentu w którym chyba każdy chociaż raz miał go w ustach. Jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie chleba i jakie inne ciekawe historie wiążą się z jednym z najstarszych ludzkich pożywień? Te informacje znajdziesz na naszym blogu!

DLACZEGO WARTO JEŚĆ CHLEB?

Jeśli chodzi o chleb, można podzielić go na wiele kategorii, jednak główny podział dotyczy środka, którego użyjemy jako spulchniacza. Konkretnie chleb dzielimy na taki zrobiony na zakwasie i taki zrobiony na drożdżach, przy czym lepszą opinią (zresztą słusznie) cieszy się chleb na zakwasie chlebowym. Nie oznacza to jednak, że chleb wypiekany na drożdżach jest zły – ma nieco gorsze właściwości, ale na tle wielu innych posiłków wciąż wypada dobrze.

Chleb na zakwasie powstaje za sprawą zakwasu, czyli rodzaju ciasta chlebowego, w którym znajdziemy bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) oraz dzikie drożdże. To one odpowiadają za wzrost chleba i jego pulchność. Są wynikiem fermentacji, i – zarówno bakterie, jak i drożdże – mają korzystny wpływ na nasz organizm. To ten sam rodzaj bakterii, który znajdziemy w jogurtach.

Chleb wypiekany z pomocą zakwasu ma charakterystyczny smak, ale i wyjątkowe właściwości. Na początek warto powiedzieć, że ma w sobie większą ilość pierwiastków. Szczególnie bogaty jest w żelazo, przez co zalecany jest anemikom. Jest również bogatym źródłem wielu witamin. Ma właściwości antyoksydacyjne – oznacza to, że może spowolnić starzenie się naszego organizmu. To za sprawą bioaktywnych peptydów, które zmiatają wpływające niekorzystnie na nasz organizm wolne rodniki. Dodatkowo – chleb na zakwasie zawiera spore ilości beta-glukanów, które mają nieoceniony wpływ na nasz organizm. Są one jednym z elementów żywności funkcjonalnej, czyli takiej, której pozytywny wpływ na organizm człowieka został potwierdzony naukowo wiele razy. Między innymi za jego sprawą płatki zbożowe są uznawane za jedne z najzdrowszych pożywień na świecie. Jednak czym jest beta-glukan? Jest to jedna z części składowych błonnika. Ma wpływ na obniżenie cholesterolu i cukru we krwi, wspomaga pracę jelit, co pomaga zapobiegać nadwadze i otyłości, oraz wiele innych. Inną ważną cechą chleba na zakwasie jest niski indeks glikemiczny. Po zjedzeniu kromki takiego chleba nie doznamy nagłego wystrzału energii płynącego z dostarczenia do naszego organizmu węglowodanów. Węglowodany zawarte w takim chlebie rozkładają się powoli, dodając nam energię stopniowo. Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, jak na przykład słodycze dostarczają nam węglowodany, które niemal natychmiast dają nam siłę, ale jednocześnie bardzo szybko następuje spadek tej energii, a wraz z nim ospałość i zmęczenie.

Tekst o tym jak przygotować chleb na zakwasie, jak i sam zakwas znajdziesz na naszym blogu!

Chleb drożdżowy różni się tym, że do jego wyrostu wykorzystywane są same drożdże. Oczywiście – na start tracimy właściwości samych bakterii, jednak wiele z wyżej wymienionych wciąż jest aktualnych.

Chleb drożdżowy również jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, podobnie, jak chleb na zakwasie ma w sobie beta-glukany. Takie pieczywo jest lekkostrawne, a same drożdże są źródłem białka i błonnika.

Chleb na drożdżach ma jedną przewagę nad chlebem na zakwasie, a mianowicie czas jego produkcji. Chleb na zakwasie wymaga od nas pracy w dłuższej perspektywie czasu (kilkanaście godzin wyrastania itp.). Chleb drożdżowy od momentu rozpoczęcia produkcji do momentu zjedzenia pierwszej kromki wymaga zaledwie 4-6 godzin!

Niestety, ale jest też kwestia, przez którą taki chleb, w porównaniu do chleba na zakwasie, traci. Mąka razowa, najchętniej używana do wypieku chleba, przez swoje właściwości, zawiera także kwas fitynowy. Tworzy on nierozpuszczalne sole, które ograniczają przyswajalność wspomnianych wyżej pierwiastków. Na szczęście – bakterie mlekowe rozkładają ten kwas, dzięki czemu wchłanialność tych pierwiastków przez nasz organizm jest o wiele większa. Same drożdże niestety nie mają takiej umiejętności.

O tym jak zrobić chleb drożdżowy również możesz przeczytać na naszym blogu.

KILKA CIEKAWOSTEK NA TEMAT CHLEBA

Najstarsze wzmianki na temat chleba pochodzą sprzed około 10-11 tysięcy lat, zachowały się na przykład naścienne malowidła, które przedstawiają etapy wypiekania chleba. W czasach biblijnych ten rodzaj pożywienia był już powszechnie znany, o czym mówi sama biblia.

Prawdopodobnie pierwszy chleb miał formę pieczywa zbożowego pod postacią ugotowanej pasty. Z kolei najstarszy odnaleziony chleb pochodzi z Krety, jego wiek określany jest na ponad 6000 lat!

W dalekiej przeszłości do wypieku chleba używano zaczynu, ale i drożdży z osadów po winie, czyli tak zwanej gęstwy drożdżowej.

Warto także wspomnieć, że dzisiejszy zakwas ma podobną formę już od ponad 4000 lat!

CHLEB Z DZIADA PRADZIADA DO DZIŚ!

hleb, jak zostało wspomniane wcześniej, jest jednym z najstarszych ludzkich pożywień. Warto chociaż raz spróbować zrobić go samemu, ponieważ mamy wtedy pełną kontrolę nad znajdującymi się w nim składnikami. Niestety- często chleby dostępne w sklepie zawierają w sobie masę niepotrzebnych substancji, które może i sprawiają, że chleb taki ma miększą teksturę i łatwiej się go je, jednak jednocześnie traci najważniejsze właściwości.

Nie czekaj dłużej, odwiedź nasz blog i zrób swój pierwszy zakwas chlebowy, a po nim upiecz pierwszy bochen chleba! Gwarantujemy, że jak tylko zobaczysz jakie to łatwe, to kolejne bochny będziesz wypiekać z uśmiechem na twarzy!

JAKI PRZEPIS NA CHLEB JEST NAJLEPSZY?

  • 5 powodów dla których warto piec chleb w domu
    Stanowi źródło węglowodanów, dostępne dla każdego. Możemy znaleźć go niemalże w każdym domu. Chleb, bo właśnie o nim mowa to jeden z podstawowych produktów żywieniowych w diecie wielu z nas. Dawniej samodzielne pieczenie go o poranku było swoistego rodzaju rytuałem. W obecnych czasach częściej kupujemy gotowy. Zwłaszcza że jest on dostępny na wyciągnięcie ręki w ...
  • Domowy jogurt z owocami
    Domowy jogurt jest nieodzownym składnikiem diety zapewniającym dobre zdrowie jelit. Jogurt samodzielnie wykonany w domu roboty tylko lepiej smakuje, ale ma gwarantowane szczepy pożytecznych bakterii, które wspierają rodzime pożyteczne bakterie w Twoim układzie pokarmowym. Przekonaj się, że warto! Wcale nie jest to trudne. Ile bakterii znajduje się w domowym jogurcie? Zawartość probiotyków w jogurcie zależy od kilku ...
  • Pieczenie chleba – wskazówki i popularne błędy
    Pieczenie chleba to z pozoru proste zadanie. Jednak, aby faktycznie tak było należy znać podstawowe aspekty tego procesu. Zacznijmy od składników, a następnie przyjrzyjmy się innym czynnikom które również odgrywają kluczową rolę: Pieczenie chleba – mąka to podstawa Każdy, kto kiedykolwiek próbował upiec bezglutenowe ciasto, ale skończyło się na rozmokłej i gęstej bryle, ma pewne pojęcie o ...
  • Domowy chleb – najlepszy przepis
    Przedstawiamy przepis na najlepszy domowy chleb. Jednak zanim to – zacznijmy od podstaw! Co to jest zakwas? W skrócie, zakwas to wolno fermentujące mąki i otręby. Jest wyjątkowy, ponieważ do jego wyrastania nie potrzeba drożdży komercyjnych. Zamiast tego, chleb na zakwasie jest produkowany przy użyciu żywej kultury bakteryjnej, zakwasu, który działa jak naturalny zaczyn. Chleb na zakwasie ...
  • Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
    Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak jakość mąki wpływa na wypiek chleba? Dowiedzmy się, jak dobrać odpowiednią mąkę do rodzaju chleba, który planujemy upiec. Ten wpis nie jest o przepisie, ale o składniku. Rola mąki w pieczeniu chleba Mąka ma największy udział w strukturze chleba i jest najważniejszym składnikiem, ponieważ to ona nadaje ciastu odpowiednią formę. Niewłaściwy typ ...
  • Co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie?
    Czy wiesz co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie? Sprawdź nasz dobry przepis!
  • Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – dlaczego warto i jak go zrobić
    Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – sprawdź dlaczego warto i jak go zrobić
  • Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!
    Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź przepis!
  • Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS
    Poznaj sekret idealnego przepisu na chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie do zrobienie w mniej niż 30 min. Sprawdź prosty i szybki domowy przepis.
  • Przepis na zakwas żytni. Jak zrobić zakwas żytni na chleb?
    Poznaj przepis na wyjątkowy zakwas żytni. Odkryj tajniki wyjątkowej receptury i przestań denerwować się nieudanym zakwasem.

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Owoce jagodowe, tak jak chcesz
Morwa biała – wszystko co powinniśmy wiedzieć.
Żurawina liofilizowana – bomba witaminowa!
Jak jeść w upały?
Miłka abisyńska (płatki Teff) – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Mąka żytnia typu 1400 sitkowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Zdrowe pancakes czyli naleśniki pełnoziarniste
Miodownik bez pieczenia
Planujesz dziecko? Przygotuj swoje ciało na ciążę
Jak musli może wspomagać leczenie chorób cywilizacyjnych?
Amarantus eksandowany – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Zdrowy deser na szybko
Mąka owsiana razowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Owoce liofilizowane – skomponuj musli tak jak chcesz
Mąka żytnia typu 997 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.