Co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie

Co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie?

SKŁADNIKI NA CIASTO CHLEBOWE:

DODATKI DO CHLEBA:

  • oliwa do natłuszczenia miski
  • mąka do podsypywania

Chleb to jedno z najstarszych towarzyszących ludzkości pożywień. Produkowały go najstarsze znane cywilizacje i, co oczywiste – wyglądał nieco inaczej, niż ten, który spotykamy dzisiaj w sklepowych alejkach. Historia chleba ma kilka ważnych momentów – jednym z nich jest rok około 2600 p.n.e. To właśnie na te lata datowane jest stworzenie pierwszego chleba na zakwasie chlebowym. Do dzisiaj chleb stanowi jedno z głównych źródeł pożywienia, a chleb na zakwasie jest jedną z najpopularniejszych jego wersji. Czy słusznie? Zdecydowanie tak! Sprawdź co to jest zakwas i jak zrobić swój domowy chleb na zakwasie!

CO TO JEST ZAKWAS

Aby zrozumieć co to jest zakwas, najpierw powinniśmy zrozumieć proces jego powstawania. Zakwas chlebowy jest wynikiem fermentacji mąki. Konkretnie chodzi o to, że przez kilka kolejnych dni łączymy ze sobą kolejne porcje wody i mąki, a mieszankę przechowujemy w temperaturze pokojowej, raz na jakiś czas doglądając powstającego zakwasu. Z czasem wewnątrz naszej mieszanki zaczynają rozwijać się bakterie i dzikie drożdże, które na etapie produkcji chleba spulchniają ciasto i wzbogacają go swoimi wyjątkowymi właściwościami. O tym, jak przygotować zakwas mówiliśmy w tym artykule.

Dodatkowo, trzeba zaznaczyć, że chleb zrobiony na zakwasie ma wiele przydatnych dla naszego organizmu funkcji, ponieważ to ten sam rodzaj bakterii, z którym spotykamy się, podczas spożywania jogurtów, czyli bakterie Lactobacillus. Poza tym produkują one kwas mlekowy i octowy. Ten drugi nadaje chlebu na zakwasie jego niepowtarzalny i charakterystyczny smak. Więcej o tych funkcjach powiemy w dalszej części artykułu. Chleb na zakwasie cechuje się również większą trwałością.

Na ten moment wiemy co to jest zakwas, jednak czasem możecie spotkać się również z terminem „suchy zakwas chlebowy”.

CO TO JEST SUCHY ZAKWAS?

Suchy zakwas chlebowy, to – najprościej mówiąc – gotowa do użycia ukwaszona mąka, o dobrze zbalansowanych proporcjach kwasu mlekowego i octowego. Podobnie, jak zakwas, który przygotowalibyśmy w domu sami – powstaje w wyniku procesu fermentacji mąki żytniej.

Kiedy wiemy co to jest zakwas chlebowy i czym jest suchy zakwas chlebowy, możemy śmiało przejść do najważniejszej funkcji zakwasu, czyli do produkcji chleba.

JAK PRZYGOTOWAĆ CHLEB NA ZAKWASIE?

Aby przygotować chleb na zakwasie musisz przejść przez kilka faz, a pierwszą z nich powinieneś wykonać na kilka godzin przed planowanym wypiekiem. W tym przepisie pokażemy jak zrobić chleb na zakwasie z płatkami owsianymi.

PRZYGOTOWANIE CHLEBA NA ZAKWASIE

  1. Na około 10-12 godzin przed planowanym pieczeniem wymieszaj wszystkie składniki na zaczyn, po czym mieszankę umieść pod przykryciem w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Powinien znacznie zwiększyć swoją objętość.
  2. Po upływie tego czasu przygotuj dużą miskę, do której wsyp mąkę pszenną i wlej wodę. Wymieszaj aż do ich równomiernego połączenia, a następnie dodaj resztę składników. Mieszaj, a następnie ugniataj około 10 minut. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż być lepkie, ale i elastyczne.
  3. Ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem i przykryj folią spożywczą lub ściereczką. Zostaw na około 3 godziny, przy czym co godzinę możesz przeprowadzić mały zabieg: blat podsyp mąką, przełóż do niego ciasto, po czym postaraj się delikatnie rozciągnąć ciasto, a następnie złożyć jak kopertę, zamykając w nim powietrze. Powtórz tą czynność co najmniej 2/3 razy.
  4. Po upływie wskazanego wyżej czasu ciasto delikatnie uformuj w kulkę i przełóż do naczynia, w którym będzie ono wyrastało. Naczynie wcześniej wysmaruj oliwą i podsyp mąką, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny.
  5. Na kilkanaście minut przed upływem pełnych trzech godzin nastaw piekarnik na 250°C programem „góra-dół”. Chleb najlepiej jest piec w żeliwnym naczyniu. Przez jakieś 20-25 minut piecz pod przykryciem, a następnie przez 15-20 minut bez przykrycia. Jeśli uznasz, że chleb jest dobrze zrumieniony, wyjmij go z piekarnika.

Chleb nadaje się do spożycia dopiero po ostudzeniu.

ZALETY SPOŻYWANIA CHLEBA NA ZAKWASIE

Zakwas, to tak, jak zostało wspomniane wcześniej – siedlisko bakterii, jak i dzikich drożdży, a co za tym idzie, chleb na zakwasie jest bogatym źródłem wielu przydatnych dla naszego organizmu elementów.

Na początek warto powiedzieć, że za sprawą bakterii (podobnie zresztą jak w przypadku jogurtu), chleb na zakwasie ma korzystny wpływ na nasze jelita. Jeden z produktów fermentacji, czyli kwas mlekowy ma ogromny wpływ na mikroflorę zawartą w jelitach – aktywuje enzymy trawienne stymuluje pracę układu pokarmowego i proces wydalania. Dodatkowo – dzięki temu, że nasze jelita zostają „zakwaszone”, środowisko staje się mniej przyjazne dla rozwoju związków rakotwórczych, czyli można powiedzieć, że jedzenie chleba na zakwasie może być profilaktyką, na przykład na nowotwory jelita grubego.

Poza tym, taki chleb zawiera wiele cennych pierwiastków. To za sprawą fermentacji, a konkretniej rozkładu fityniany obecnej w mące. Podczas rozkładu fitynianów uwalniają się na przykład: żelazo, wapń, cynk, czy też magnez. Poza tym w chlebie na zakwasie powinniśmy uświadczyć także manganu, potasu, czy też fosforu. Taki rodzaj chleba jest polecany dla osób z anemią, ponieważ ma w sobie szczególnie bogate złoża żelaza. Walkę z tą chorobę może wspomóc również witamina B9, która również zalecana jest podczas zmagań z anemią, jak i również zawarta jest w chlebie na zakwasie.

Trzeba również zaznaczyć, że chleb na zakwasie ma właściwości oksydacyjne, ponieważ wspomniane wcześniej bakterie wytwarzają bioaktywne peptydy. Uściślając – chodzi o to, że zawarte w chlebie peptydy zmiatają odpowiedzialne za szybsze starzenie się organizmu wolne rodniki.

Co ważne – chleb na zakwasie cechuje się też niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że jeśli zjesz kromkę takiego chleba, to da Ci ona energię na dłuższy czas, ponieważ nie doznasz nagłego „wystrzału” poziomu cukru we krwi, oraz tego samego „wystrzału” energii, po której nastąpiłby szybki jej spadek, a co za tym idzie – ospałość i zmęczenie. Chleb taki trafiając do naszego organizmu jest wchłaniany przez niego powoli i stopniowo, a co za tym idzie – dłużej będziemy odczuwać czucie sytości.

A skoro o sytości mowa – nie możemy zapominać, że chleb na zakwasie ma w sobie ogromne pokłady błonnika pokarmowego. Ten, podobnie jak wspomniany wcześniej kwas mlekowy, ma nieoceniony wpływ na pracę naszych jelit. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stany zapalne, pomaga obniżyć poziom cholesterolu itp.

Oczywiście – to nie wszystkie właściwości, które niesie dla nas chleb na zakwasie. Warto jednak je poznać, ponieważ być może będą Cię one motywować do wypieków kolejnych bochnów chleba (chociaż powinien cię nakłaniać do tego już sam smak).

JAK ZROBIĆ DOBRY ZAKWAS NA CHLEB

    JAKI PRZEPIS NA CHLEB JEST NAJLEPSZY?

    • 5 powodów dla których warto piec chleb w domu
      Stanowi źródło węglowodanów, dostępne dla każdego. Możemy znaleźć go niemalże w każdym domu. Chleb, bo właśnie o nim mowa to jeden z podstawowych produktów żywieniowych w diecie wielu z nas. Dawniej samodzielne pieczenie go o poranku było swoistego rodzaju rytuałem. W obecnych czasach częściej kupujemy gotowy. Zwłaszcza że jest on dostępny na wyciągnięcie ręki w ...
    • Domowy jogurt z owocami
      Domowy jogurt jest nieodzownym składnikiem diety zapewniającym dobre zdrowie jelit. Jogurt samodzielnie wykonany w domu roboty tylko lepiej smakuje, ale ma gwarantowane szczepy pożytecznych bakterii, które wspierają rodzime pożyteczne bakterie w Twoim układzie pokarmowym. Przekonaj się, że warto! Wcale nie jest to trudne. Ile bakterii znajduje się w domowym jogurcie? Zawartość probiotyków w jogurcie zależy od kilku ...
    • Pieczenie chleba – wskazówki i popularne błędy
      Pieczenie chleba to z pozoru proste zadanie. Jednak, aby faktycznie tak było należy znać podstawowe aspekty tego procesu. Zacznijmy od składników, a następnie przyjrzyjmy się innym czynnikom które również odgrywają kluczową rolę: Pieczenie chleba – mąka to podstawa Każdy, kto kiedykolwiek próbował upiec bezglutenowe ciasto, ale skończyło się na rozmokłej i gęstej bryle, ma pewne pojęcie o ...
    • Domowy chleb – najlepszy przepis
      Przedstawiamy przepis na najlepszy domowy chleb. Jednak zanim to – zacznijmy od podstaw! Co to jest zakwas? W skrócie, zakwas to wolno fermentujące mąki i otręby. Jest wyjątkowy, ponieważ do jego wyrastania nie potrzeba drożdży komercyjnych. Zamiast tego, chleb na zakwasie jest produkowany przy użyciu żywej kultury bakteryjnej, zakwasu, który działa jak naturalny zaczyn. Chleb na zakwasie ...
    • Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
      Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak jakość mąki wpływa na wypiek chleba? Dowiedzmy się, jak dobrać odpowiednią mąkę do rodzaju chleba, który planujemy upiec. Ten wpis nie jest o przepisie, ale o składniku. Rola mąki w pieczeniu chleba Mąka ma największy udział w strukturze chleba i jest najważniejszym składnikiem, ponieważ to ona nadaje ciastu odpowiednią formę. Niewłaściwy typ ...
    • Co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie?
      Czy wiesz co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie? Sprawdź nasz dobry przepis!
    • Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – dlaczego warto i jak go zrobić
      Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – sprawdź dlaczego warto i jak go zrobić
    • Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!
      Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź przepis!
    • Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS
      Poznaj sekret idealnego przepisu na chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie do zrobienie w mniej niż 30 min. Sprawdź prosty i szybki domowy przepis.
    • Przepis na zakwas żytni. Jak zrobić zakwas żytni na chleb?
      Poznaj przepis na wyjątkowy zakwas żytni. Odkryj tajniki wyjątkowej receptury i przestań denerwować się nieudanym zakwasem.
    • Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdź nasz przepis!
      Czy wiesz, że jak zrobić chleb bezglutenowy własnej roboty? Sprawdź przepis!
    • Lekki chleb pszenny na zakwasie żytnim – jak go zrobić?
      Lekki chleb pszenny na zakwasie żytnim – sprawdź jak możesz go zrobić?
    • Jak upiec domowy chleb w pięciu krokach – 3 WAŻNE ZASADY
      Poznaj sekret pieczenia domowego chleba. Pięć ważnych kroków i trzy zasady o których musisz pamiętać.

    Przeczytaj inne nasze Artykuły:

    Najlepsza owsianka na wodzie – przepis i porady jak ją urozmaicać!
    Jaka owsianka jest najzdrowsza? Nasze propozycje na nocną owsiankę
    Indeks glikemiczny IG: TABELA. Jakie produkty mają niski IG?
    Siemię lniane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
    Nasion Chia – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
    Suszone morele – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
    Orzechy włoskie – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG i wartości odżywcze
    Wiśnia- właściwości odżywcze, indeks glikemiczny IG
    Ziarna słonecznika – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
    Chipsy kokosowe – właściwości i kalorie. Z czym je jeść?
    Pudding chia z mango i musli
    Chleb drożdżowy własnej roboty – jak go zrobić?
    ? Smoothie z awokado i borówkami
    Płatki branflakes – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
    Dieta cud? TAK! Dieta śródziemnomorska

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.