Owsianka z bananem – ile ma kcal?

Co jest lepsze dla naszego zdrowia — płatki owsiane czy otręby owsiane

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Co jest lepsze dla naszego zdrowia — płatki owsiane czy otręby owsiane?

Zarówno płatki owsiane i otręby owsiane powstają z tego samego ziarna — owsa. Wykazują podobne, ale nieco inne właściwości. Co ciekawe, otręby owsiane, mimo tych wyjątkowych właściwości, są raczej produktem ubocznym, powstającym podczas oczyszczania ziaren owsa, które w ten sposób przygotowywane jest do wyprodukowania na przykład kasz, mąk lub właśnie płatków owsianych. Jeśli o nie chodzi, są często stałym elementem naszej diety, ale otręby już rzadziej. Czy słusznie? Przekonaj się sam!

Kilka słów o otrębach owsianych

Jak zostało wspomniane wcześniej, otręby owsiane są efektem ubocznym oczyszczania ziaren owsa. Co ciekawe, na tle otrębów, które powstają z innych rodzajów zbóż, mają one najwięcej tłuszczów, przy czym są to cenne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm nie wytwarza sam, a których dostarczanie jest konieczne, by ten organizm funkcjonował poprawnie. Jednocześnie wykazują mniejszą zawartość beta-glukanów, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, niż ma się to w przypadku innych otrębów.

Otręby owsiane wykazują szereg właściwości zdrowotnych. Ich regularne spożywanie może wpływać na lepsze samopoczucie, zapobiegać uczuciu zmęczenia, zwiększać wytrzymałość i sprawność fizyczną, jak i mieć wpływ na wzrost masy mięśniowej. Stosowane bywają w profilaktyce miażdżycy, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu, zawału serca, a także innych chorób cywilizacyjnych, na przykład otyłości, cukrzycy, raka jelita grubego itp.

Dodatkowo otręby owsiane zawierają substancje o działaniu antydepresyjnym — mogą wpływać pozytywnie na nasz nastrój.

[vc_single_image image=”5554″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”http://tinyurl.com/mr28533u”]

Wartości odżywcze otrębów owsianych

Otręby owsiane są prawdziwą kopalnią cennego błonnika pokarmowego, stanowi on niemal 11% ich objętości, przy czym zdecydowana większość to wspomniana wcześniej frakcja beta-glukanów. Tłuszcze to około 7%, białko 17%, a węglowodany około 56%.

Otręby owsiane to również cenne źródło wielu witamin i minerałów. Jeśli chodzi o witaminy, zawierają głównie te z grupy B, a w przypadku minerałów, są to między innymi fosfor, żelazo, magnez, miedź, selen i cynk — wszystkie te niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania, mogą na przykład wspomagać pracę naszego mózgu, jelit, poprawiać odporność itp.

Krótki opis płatków owsianych

Płatki owsiane są jednym z najczęściej spożywanych produktów zbożowych. Cieszą się ogromną popularnością, między innymi przez fakt, że bardzo dobrze smakują zarówno na słono, jak i słodko — mogą być elementem np. panierki do kotleta, jak i składnikiem głównym dania, np. owsianki.

Innym czynnikiem sprawiającym, że tak często sięgamy po płatki owsiane jest to, że są one jednym z najzdrowszych produktów, które mogą znaleźć się na naszym talerzu. Ich wyjątkowe właściwości sprawiły, że zaliczają się do elitarnego grona żywności superfood, czyli takiej, której zdrowotne właściwości zostały wielokrotnie udokumentowane badaniami naukowymi. Grono to obejmuje płatki owsiane z kilku powodów, między innymi przez zawartość sporej ilości beta-glukanów, czy też niskiego wskaźnika poziomu indeksu glikemicznego (oznacza to, że dają energię na wiele godzin, bo ta rozkładana jest stopniowo i jednocześnie nie powodują nagłych skoków glukozy, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę).

Płatki owsiane powstają w wyniku zgniecenia oczyszczonego z łuski ziarna owsa. W zależności od stopnia gradacji wyróżniamy trzy rodzaje płatków owsianych, tj. płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne — zwykłe mają największą gradację i są najtwardsze, ale mają najlepsze właściwości odżywcze, a błyskawiczne są najmniejsze, najmiększe, ale i mają najsłabsze wartości odżywcze. Należy jednak pamiętać, że ubytek witamin i minerałów w płatkach owsianych błyskawicznych, względem płatków owsianych górskich i zwykłych, jest bardzo mały, więc wybór którychkolwiek z nich w codziennej diecie będzie dobrym wyborem!

Wartości odżywcze płatków owsianych

Płatki owsiane to produkt niskoprzetworzony, cieszący się niesamowicie dobrze zbalansowanymi makroelementami. Węglowodany, będące paliwem dla naszego organizmu, stanowią około 60% objętości płatków owsianych, przy czym, jak zostało wspomniane wyżej, są to węglowodany wysokiej jakości. Około 13% to tłuszcze, ale znaczna część z nich to NNKT, a 7% to białko. Błonnik pokarmowy to około 10% objętości płatków owsianych, przy czym znaczna część tego niezwykle ważnego składnika diety, to wspomniane już wcześniej beta-glukany.

Podobnie, jak otręby owsiane, tak i płatki cieszą się sporymi ilościami cennych mikroelementów — poza witaminami z grupy B i witaminą E, możemy znaleźć w nich na przykład fosfor, wapń, magnez, cynk i krzem.

Porównanie otrębów owsianych i płatków owsianych

Płatki owsiane i otręby owsiane, mimo że pochodzą od tego samego zboża, wykazują podobne, ale nieco inne właściwości — główna różnica, która odbije się na intensywności przyjmowania obu tych produktów, polega na ich konsystencji. Płatki owsiane, mimo że najczęściej są twarde (o ile nie poddane obróbce lub namaczaniu), są jednocześnie łatwiejsze w spożyciu, ponieważ otręby owsiane są suche i drobne — nawet jeśli namoczymy je wodą, mogą podrażniać nasze gardło i osiadać w nim, przez co automatycznie zaczniemy kaszleć. Dodatkowym problemem, jeśli chodzi o otręby jest fakt, że są one bardzo lekkie — zjedzenie 100 g tego produktu będzie bardzo trudne, w przeciwieństwie do zjedzenia 100 g płatków owsianych. Z drugiej strony zarówno płatki owsiane, jak i otręby owsiane mogą być dodatkiem do różnych innych dań, na przykład ciast, chleba, jako element panierki itp. — w jednej roli lepiej sprawdzą się płatki, a w innej otręby owsiane.

Dodatkowo jeśli chodzi o spożycie otrębów owsianych, powinniśmy ograniczać się do 3 łyżek dziennie, większe ilości mogą podrażniać błonę śluzową pokrywającą przewód pokarmowy, co z czasem może powodować bóle brzucha i inne dolegliwości.

Podsumowanie

Zarówno płatki owsiane, jak i otręby owsiane są produktami, które warto włączyć do swojej codziennej diety — oba wykazują podobne, niesamowicie korzystne właściwości, jeśli chodzi o nasz organizm, jednak spożywane powinny być w drastycznie różnych proporcjach. O ile płatki owsiane mogą być głównym składnikiem dania, na przykład w owsiance, tak otręby owsiane powinny być dodatkiem.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Owsianka dla dzieci i niemowlaków – kiedy i jak ją przygotować
Czym jest i jak powstaje żywność liofilizowana
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Suszona żurawina – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Mąka z tapioki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Musli crunchy – czym jest i jak przygotować?
Płatki żytnie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Pudding chia z mango i musli
Chleb drożdżowy własnej roboty – jak go zrobić?
Smoothie z awokado i borówkami
Płatki Teff (miłka abisyńska) – wartościowy produkt bezglutenowy
Domowa granola FIT – prosty przepis z filmikiem
Owoce zapiekane pod kruszonkąa
Tort z owocami idealny dla dbających o linie
Płatki owsiane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jabłko – owoc grzechu czy dar niebios? Indeks glikemiczny IG
Mąka kukurydziana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Domowe musli. Jak zrobić najlepsze
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki orkiszowe czy owsiane?
Mąka żytnia typu 720 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]