Ciasteczka owsiane z kremem kokosowym

Ciasteczka owsiane z kremem kokosowym

[vc_row][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1617291247768{margin-top: -85px !important;padding-top: 25px !important;padding-right: 25px !important;padding-left: 25px !important;background-color: #f5f5f5 !important;}”][vc_column_text]

Składniki na ciastka:

  • 80g mielonych migdałów
  • 60g mąki ryżowej
  • 100g ulubionej mieszanki płatków MojeMusli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60g oleju kokosowego
  • 60g masła klarowanego
  • 20g ulubionego miodu

Składniki na krem kokosowy:

  • ok 180g twardej części mleka kokosowego z puszki
  • 20g mąki kokosowej
  • 10g stewii

Składniki na polewę czekoladową:

  • 40g czekolady gorzkiej min, 70%
  • 10g oleju kokosowego

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Ciasteczka owsiane z kremem kokosowym – niebo w gębie wypróbuj koniecznie

Ciasteczka owsiane z kremem kokosowym w polewie czekoladowej do złudzenia, a nawet lepiej przypominają te znane sklepowe. Oczywiście jest to opcja w pełni „legalna”, bo nasze ciasteczka owsiane zawierają zdrowe tłuszcze, a nie te z oleju palmowego. Słodka przekąską, którą możesz zajadać się codziennie bez obaw ?[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text][vc_single_image image=”5554″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” link=”http://tinyurl.com/mr28533u”][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

PRZEPIS:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. W rondelku rozpuszczamy masło, olej kokosowy i miód. Przelewamy do miski z płatkami i mąkami, mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy lepimy małe kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce w odstępach, ponieważ ciacha lekko mogą się rozlać. Jeśli macie czas i ochotę, kształty mogą być różne – tutaj masę ubito w foremkach od pierników. Pieczemy 15 minut do zrumienienia ciastek. Ostawiamy na ok 30 minut do całkowitego ostygnięcia.

Z mleczka kokosowego wykorzystujemy tylko stałą cześć – ubijamy ją do powstania konsystencji ubitej śmietany kremówki. Dodajemy make kokosową i słodzidło. Kiedy ciastka ostygną, smarujemy je kremem i wstawiamy na ok 20 minut do lodówki, aby masa zastygła.

Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym – dzięki temu polewa będzie dobrze rozprowadzać się po kremie. Polewa musi ostygnąć ok 5-7 minut, żeby nie spłynął krem. Polecam nakładać ją pędzelkiem silikonowym lub małą łyżeczką. Ciacha trzymamy w lodówce do 3 dni, ale raczej nawet tyle u Was nie wytrzymają ?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Dieta owsiankowa – efekty, zasady i przepis na owsiankę
Płatki owsiane czy jaglane – które zdrowsze?
Płatki owsiane czy musli? Co wybrać, by zjeść zdrowe śniadanie?
Płatki owsiane czy jęczmienne — które dają nam więcej korzyści?
Płatki owsiane czy otręby pszenne – co jest lepsze dla naszego zdrowia?
Alergia na pieczywo – jak ją rozpoznać?
Wiśnia- właściwości odżywcze, indeks glikemiczny IG
Co jest lepsze dla naszego zdrowia — płatki owsiane czy otręby owsiane
Płatki owsiane czy otręby żytnie – co daje nam więcej korzyści
Płatki owsiane czy żytnie? Spożywanie których daje więcej korzyści?
Kawa ziarnista, czy mielona? Która jest lepsza?
Szczupła sylwetka z musli i owsianką
Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
Top 10 faktów o musli
5 powodów dla których warto piec chleb w domu
Domowy jogurt z owocami
Herbaty i zioła idealne na lato
Domowy chleb – najlepszy przepis
Jogurt naturalny – zrób to sam!
Gofry owsiane – prosty przepis[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]