Chleb na zakwasie czy drożdżach – jaki wybrać?

Chleb na zakwasie czy drożdżach – jaki wybrać?

W dzisiejszych czasach wchodząc do piekarni naszym oczom ukazuje się ogromna, wręcz przytłaczająca gama wyboru. Nawet osoby, które z wypiekiem chleba mają już coś wspólnego mogą czuć się zdezorientowane i nie do końca czuć się pewnie wybierając bochenek chleba. W tym artykule dowiesz się jakie są różnice pomiędzy chlebem drożdżowym, a chlebem na zakwasie, oraz który z tych dwóch lepiej wybrać – odpowiedź nie jest oczywista.

Jak powstaje chleb drożdżowy?

Chleb drożdżowy powstaje przy użyciu mąki, wody, cukru i drożdży. Połączenie tych składników to podstawa i stanowi główną bazę. Za wzrost ciasta w tym przypadku odpowiada ten ostatni składnik, czyli drożdże, a proces, który sprawia, że chleb drożdżowy jest tak pulchny, to fermentacja alkoholowa. Aby ta mogła przebiec poprawnie, drożdże potrzebują pokarmu, który stanowi cukier. Kiedy te dwa składniki połączymy z mąką i wodą, powstaje ciasto, a drożdże w nim pracujące spulchniają je, za sprawą dwutlenku węgla, który jest efektem pracy drożdży. CO2 w formie gazu zatrzymuje się w mokrej masie.

Do wypieku chleba drożdżowego najczęściej używa się mąki pszennej, której typ znajduje się w przedziale od 450 do 750, a rzadziej 850. Wyższy typ mąki wykorzystany do produkcji chleba drożdżowego może sprawić, że nasze ciasto nie wyrośnie tak, jakbyśmy tego oczekiwali.

Ziarna uzyskane z prosa są wykorzystywane głównie do produkcji prosa. Małe, jasnożółte grudki mają swoich fanów na całym świecie, z powodzeniem konkurując z pszenicznym kuskusem czy ryżem. Jedyną wadą tego produktu jest jego gorzki smak, ale można temu zapobiec, zanurzając w wrzącej wodzie. Proso jest również mielone na mąkę, ale to tylko niewielka część całkowitej produkcji. Jak wszyscy wiemy, prymitywne społeczeństwo afrykańskie, które uprawiało proso z powodu tolerancji na suszę, kruszyło je ręcznie w sześciu krokach, podczas których proso przelewano z miski do miski.

Jak powstaje chleb na zakwasie

Chleb wypiekany na zakwasie powstaje na podobnych zasadach, chociaż jego przygotowanie wygląda inaczej. Główne składniki, to (podobnie jak w przypadku chleba drożdżowego) mąka i woda, i, podobnie, jak w wyżej opisanym przypadku za wzrost ciasta odpowiedzialna jest fermentacja. Jednak nie mamy tutaj do czynienia z fermentacją alkoholową, lecz mlekową. Konkretnie za wzrost ciasta odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego, oraz dzikie drożdże, a użycie cukru jest niekonieczne.

Efektem fermentacji mlekowej jest między innymi kwas mlekowy, który odpowiedzialny jest za charakterystyczny kwaśny smak chleba i jego spulchnienie. Dodatkowo do wypieku chleba na zakwasie najczęściej używa się mąki żytniej. Ze względu na swoje specyficzne właściwości wymaga ona ukwaszenia. Plusem jest jednak to, że w przypadku chleba na zakwasie użycie mąki o wyższym typie jest możliwe, a nawet wskazane. Możemy śmiało użyć mąki o typie około 2000, która ma o wiele lepsze właściwości, niż mąka użyta do produkcji chleba drożdżowego.

Zalety chleba drożdżowego

Chleb produkowany przy pomocy drożdży piekarniczych ma w sobie wiele witamin, a szczególnie tych z grupy B, ponieważ dostarczają ich właśnie drożdże. Witaminy te odpowiadają za wiele ważnych funkcji naszego organizmu, jak na przykład: prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, usprawnienie procesów metabolicznych i wspomaganie układu odpornościowego.

Dodatkowo taki chleb ma dużą zawartość błonnika pokarmowego. Ten korzystnie wpływa na pracę naszych jelit – zapobiega zaparciom, spowalnia trawienie węglowodanów, dzięki czemu uczucie sytości towarzyszy nam dłużej. Poza tym błonnik pomaga nam zmniejszyć poziom cholesterolu i trójglicerydów. Jednym z elementów błonnika zawartego w takim chlebie jest beta-glukan, czyli rozpuszczalny błonnik, który niesie dodatkowe korzyści dla naszego organizmu. Między innymi za jego sprawą płatki owsiane uważane są za jedno z najzdrowszych pożywień, które możemy sobie zaserwować.

Chleb drożdżowy posiada również wiele minerałów. Są to między innymi fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo i cynk.

Zalety chleba na zakwasie

Chleb na zakwasie, podobnie jak chleb drożdżowy, zawiera w sobie liczne minerały i witaminy z grupy B, jednak jest jedno pole, na którym chleb na zakwasie wyprzedza chleb drożdżowy. Mowa tutaj o bakteriach kwasu mlekowego, które biorą udział we wcześniej wspomnianej fermentacji mlekowej, a których chleb drożdżowy nie ma.
Bakterie kwasu mlekowego występują naturalnie w naszych jelitach. Działają korzystnie na naszą florę bakteryjną – hamują dolegliwości trawienne (biegunki, zatwardzenia, niestrawności), działają osłonowo, wpływają stymulująco na układ immunologiczny, a do tego eliminują niektóre związki uważane za rakotwórcze (pleśnie, azotany, azotyny). Ponadto kwas mlekowy ogranicza wzrost bakterii gnilnych i gronkowców, co wpływa korzystnie na naszą odporność, ale również na trwałość takiego chleba, bowiem między innymi dzięki niemu chleb na zakwasie (w porównaniu do chleba drożdżowego) wolniej się psuje i zachowuje dłużej świeżość.

Dodatkowo wyższy typ mąki użyty do produkcji chleba na zakwasie sprawia, że ma on w sobie więcej cennych minerałów, niż chleb drożdżowy. Od chleba drożdżowego nie odstaje również w kwestii błonnika zawartości pokarmowego i beta-glukanów.

Który chleb zdrowszy – na zakwasie czy drożdżach?

Zarówno chleb na zakwasie i chleb drożdżowy niosą dla naszego organizmu wiele korzyści, jednak nie da się ukryć, że przy zestawieniu tych dwóch rodzajów chleba o wiele lepiej wypada chleb na zakwasie. Poza tym, że zawiera on w sobie cenne bakterie kwasu mlekowego, które działają pozytywnie na nasz układ trawienny, ma w sobie ogromną ilość cennych minerałów i witamin.

Chleb drożdżowy lepszy niż chleb na zakwasie?

Na końcu trzeba wspomnieć, że mimo iż chleb na zakwasie jest zdrowszy od chleba drożdżowego, to są przypadki, kiedy to ten drugi jest zalecany. Chleb drożdżowy powinny spożywać osoby na diecie lekkostrawnej, ponieważ nasz organizm łatwiej go trawi. Dodatkowo – raz na jakiś czas warto zrobić przerwę w jedzeniu chleba razowego, ponieważ zawiera on kwas fitynowy, którego nadmiar utrudnia przyswajanie żelaza, cynku i wapnia.

PRZEPISY NA ZDROWY DOBRY CHLEB

  • 5 powodów dla których warto piec chleb w domu
    Stanowi źródło węglowodanów, dostępne dla każdego. Możemy znaleźć go niemalże w każdym domu. Chleb, bo właśnie o nim mowa to jeden z podstawowych produktów żywieniowych w diecie wielu z nas. Dawniej samodzielne pieczenie go o poranku było swoistego rodzaju rytuałem. W obecnych czasach częściej kupujemy gotowy. Zwłaszcza że jest on dostępny na wyciągnięcie ręki w ...
  • Domowy jogurt z owocami
    Domowy jogurt jest nieodzownym składnikiem diety zapewniającym dobre zdrowie jelit. Jogurt samodzielnie wykonany w domu roboty tylko lepiej smakuje, ale ma gwarantowane szczepy pożytecznych bakterii, które wspierają rodzime pożyteczne bakterie w Twoim układzie pokarmowym. Przekonaj się, że warto! Wcale nie jest to trudne. Ile bakterii znajduje się w domowym jogurcie? Zawartość probiotyków w jogurcie zależy od kilku ...
  • Pieczenie chleba – wskazówki i popularne błędy
    Pieczenie chleba to z pozoru proste zadanie. Jednak, aby faktycznie tak było należy znać podstawowe aspekty tego procesu. Zacznijmy od składników, a następnie przyjrzyjmy się innym czynnikom które również odgrywają kluczową rolę: Pieczenie chleba – mąka to podstawa Każdy, kto kiedykolwiek próbował upiec bezglutenowe ciasto, ale skończyło się na rozmokłej i gęstej bryle, ma pewne pojęcie o ...
  • Domowy chleb – najlepszy przepis
    Przedstawiamy przepis na najlepszy domowy chleb. Jednak zanim to – zacznijmy od podstaw! Co to jest zakwas? W skrócie, zakwas to wolno fermentujące mąki i otręby. Jest wyjątkowy, ponieważ do jego wyrastania nie potrzeba drożdży komercyjnych. Zamiast tego, chleb na zakwasie jest produkowany przy użyciu żywej kultury bakteryjnej, zakwasu, który działa jak naturalny zaczyn. Chleb na zakwasie ...
  • Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
    Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak jakość mąki wpływa na wypiek chleba? Dowiedzmy się, jak dobrać odpowiednią mąkę do rodzaju chleba, który planujemy upiec. Ten wpis nie jest o przepisie, ale o składniku. Rola mąki w pieczeniu chleba Mąka ma największy udział w strukturze chleba i jest najważniejszym składnikiem, ponieważ to ona nadaje ciastu odpowiednią formę. Niewłaściwy typ ...
  • Co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie?
    Czy wiesz co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie? Sprawdź nasz dobry przepis!
  • Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – dlaczego warto i jak go zrobić
    Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – sprawdź dlaczego warto i jak go zrobić
  • Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!
    Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź przepis!
  • Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS
    Poznaj sekret idealnego przepisu na chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie do zrobienie w mniej niż 30 min. Sprawdź prosty i szybki domowy przepis.
  • Przepis na zakwas żytni. Jak zrobić zakwas żytni na chleb?
    Poznaj przepis na wyjątkowy zakwas żytni. Odkryj tajniki wyjątkowej receptury i przestań denerwować się nieudanym zakwasem.
  • Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdź nasz przepis!
    Czy wiesz, że jak zrobić chleb bezglutenowy własnej roboty? Sprawdź przepis!
  • Lekki chleb pszenny na zakwasie żytnim – jak go zrobić?
    Lekki chleb pszenny na zakwasie żytnim – sprawdź jak możesz go zrobić?
  • Jak upiec domowy chleb w pięciu krokach – 3 WAŻNE ZASADY
    Poznaj sekret pieczenia domowego chleba. Pięć ważnych kroków i trzy zasady o których musisz pamiętać.

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Mąka orkiszowa typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka gryczana biała – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka gryczana z prażonej kaszy – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka kokosowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka kasztanowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka jaglana – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka sojowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka amarantusowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka migdałowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka TEFF z miłki abisyńskiej – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka pełnoziarnista z samopszy – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Jogurt – jakie ma właściwości odżywcze?
Jaka mąka do wypieku chleba – żytnia, pszenna czy orkiszowa?
Żywienie dzieci – od EKO słoiczka do fast food’a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.