Chleb na suchym zakwasie i drożdżach

Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – dlaczego warto i jak go zrobić

Składniki na pszenny chleb na suchym zakwasie i drożdżach własnej roboty

Aby przygotować chleb na suchym zakwasie i drożdżach będziemy potrzebować kilku składników, a są to:

Przez ostatnie setki, a nawet tysiące lat popularność chleba nie maleje, jednak za sprawą swojego wręcz nieograniczonego dostępu, coraz rzadziej wypieka się go w domu. Na szczęście – ostatnio trend ten znów się odwraca i coraz więcej ludzi „wraca do korzeni. Niestety jednak tradycyjny chleb przygotowany na zakwasie traci popularność na rzecz chleba drożdżowego, który o wiele łatwiej jest przygotować w domowym zaciszu, ale ma nieco gorsze właściwości. Na szczęście jest sposób, by pogodzić ze sobą szybkość przygotowania chleba drożdżowego i chociaż niektóre właściwości chleba na zakwasie! Sprawdź jak!

PRZEPIS NA PSZENNY CHLEB NA SUCHYMA ZAKWASIE WŁASNEJ ROBOTY. JAK UPIEC PSZENNY CHLEB NA SUCHYM ZAKWASIE?

Aby przygotować chleb pszenny na suchym zakwasie, należy postępować zgodnie z poniższym schematem:

  1. Do dużej miski wsyp całą mąkę. Dodaj do niej sól, suchy zakwas i inne dodatki suche.
  2. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuść drożdże wraz z cukrem, możesz odstawić na kilkanaście minut, by drożdże rozpoczęły swoją pracę, ale nie jest to konieczne (możesz połączyć je bezpośrednio w misce)
  3. Do naczynia z mąką wlej rozpuszczone drożdże. Ugniatając ciasto stopniowo dodawaj wody. Gdy twoje ciasto będzie miało jednolitą konsystencję (bez grudek), odstaw je na około 45-60 minut do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, w której masz zamiar je wypiekać.
  5. Piecz w funkcji góra-dół przez 60 minut w temperaturze 200°C.
  6. Po tym czasie wyciągnij chleb z drożdżami suchymi – jeśli uważasz, że chleb powinieneś dopiec, to zostaw go jeszcze na kilka minut. Po ostygnięciu chleb na suchym zakwasie i drożdżach nadaje się do spożycia.

Dlaczego warto jeść chleb na suchym zakwasie i drożdżach?

Co by nie mówić – prawdziwy chleb na zakwasie mimo wszystko jest (z reguły) najzdrowszą opcją do wypieku. Jednak chleb, do produkcji którego łączymy suchy zakwas i drożdże piekarnicze ma bardzo dużo plusów! Może nie aż tyle, co chleb na samym zakwasie, ale jednak!

Po pierwsze – chleb na suchym zakwasie i drożdżach przejmuje wszystkie właściwości zdrowotne chleba drożdżowego i niektóre wartości chleba na zakwasie.

Zarówno w przypadku chleba drożdżowego, jak i chleba na zakwasie, mamy dostęp do wielu witamin, szczególnie tych z grupy B (to za sprawą drożdży) i minerałów. Niestety, jeśli chodzi o minerały, to w przypadku chleba na zakwasie jest ich nieco więcej, niż w przypadku chleba drożdżowego i chleba na suchym zakwasie. To za sprawą wyższego typu mąki użytego do produkcji takiego chleba. Do chleba na suchym zakwasie chlebowym i drożdżach użycie mąki wysokiego typu jest możliwe, ale jedynie wtedy, gdy będzie ona stanowiła zdecydowaną mniejszość w ogólnej masie mąki użytej do produkcji chleba na suchym zakwasie i drożdżach piekarniczych. W innym wypadku chleb po prostu nie wyrósłby tak, jak byśmy tego chcieli.

Dodatkowo – zarówno chleb na zakwasie, chleb drożdżowy, jak i chleb na suchym zakwasie i drożdżach są bogatymi źródłami błonnika pokarmowego, w tym jego rozpuszczalnej części, czyli beta-glukanów. Błonnik pokarmowy pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie – przede wszystkim usprawnia pracę jelit. Wzbogacony o beta-glukany ma jeszcze dodatkowe funkcje – może na przykład mieć wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. To w dużej mierze za jego sprawą płatki owsiane są uznawane za jedno z najzdrowszych pożywień, jakie możemy sobie zaserwować!

Poza wyżej wymienionymi chleb na zakwasie suchym i drożdżach przejmuje niektóre funkcje chleba na zakwasie, a konkretnie najważniejszą z nich, czyli obecność bakterii kwasu mlekowego w takim chlebie. Bakterie kwasu mlekowego to bakterie naturalnie występujące w naszych jelitach. Odpowiadają one za prawidłową pracę jelit, stymulują układ odpornościowy, wspomaga zwalczanie drobnoustrojów chorobotwórczych, hamują rozwój patogenów itp. Warto wspomnieć, że zawartość tych bakterii nie będzie tak duża, jak w przypadku pełnowymiarowego chleba na zakwasie, jednak to zawsze duży plus dla takiego chleba.

Drugim ogromnym pozytywem jest czas poświęcony na produkcję tego chleba. Przygotowanie chleba na zakwasie wymaga od nas kilkunastu godzin, w których musimy doglądać zaczynu, wyrastającego ciasta i cały proces wymaga od nas ogólnej uwagi. Wyprodukowanie chleba drożdżowego to kilka godzin, od momentu połączenia składników, do momentu zjedzenia pierwszej kromki. Dokładnie tyle samo zajmuje nam przygotowanie chleba na suchym zakwasie z drożdżami.

Ostatnim ogromnym plusem jest trwałość takiego chleba – chleb na zakwasie może „leżeć” o wiele dłużej niż chleb drożdżowy. Użycie suchego zakwasu może mieć pozytywny wpływ na trwałość takiego chleba i wydłużyć jego żywotność, względem chleba drożdżowego bez suchego zakwasu. Poza tym suchy zakwas chlebowy pozytywnie wpłynie na smak takiego pieczywa!

By udoskonalić swój chleb drożdżowy wystarczy niewiele! Dodaj do niego odrobinę suchego zakwasu – wpłynie to zarówno na smak, trwałość jak i wartości zdrowotne twojego wypieku. Smacznego!

INNE PRZEPISY NA ZDROWY DOBRY CHLEB

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *