Chleb dla cukrzyków – wypiec w domu czy kupić?

Chleb dla cukrzyków (diabetyków) – wypiec w domu czy kupić?

Chleb to jedno z najpopularniejszych i najstarszych istniejących pożywień. Zaspokaja żołądki nasze, zaspokajał żołądki naszych rodziców, dziadków i ich dziadków – jest z nami od… tysięcy lat! Chyba każdy zna ten wspaniały smak i aromat świeżo wypieczonego chleba, jednak niekoniecznie każdy musi mieć w związku z tym dobre skojarzenia. Są bowiem ludzie, którzy białego chleba jeść nie mogą – na przykład cukrzycy. W tym artykule dowiesz się jaki chleb wybrać podczas zakupów, aby nie zagrażał twojemu zdrowiu, o ile jesteś cukrzykiem!

Czym jest cukrzyca?

Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych, wpływających na prawidłowe wydzielanie się insuliny w organizmie, a konkretnie niedostatecznym wydzielaniem tego hormonu. Efektem tych braków jest tak zwana hiperglikemia. Hiperglikemia charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi i wiąże się z uszkodzeniem i zaburzeniem czynności wydolnościowych różnych narządów (np. oczu, nerek, serca itp.). Osoby chorujące na cukrzycę, nazywane też diabetykami, często zmuszone są do wielu wyrzeczeń (na przykład do znacznego ograniczenia łatwo przyswajanych cukrów) i utrzymywania odpowiedniej diety. Rozróżniamy dwa typu cukrzycy, cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2.

Chleb dla cukrzyka (diabetyka) – nie taki prosty wybór

Niestety dla osoby cierpiącej na cukrzycę wybór chleba niekoniecznie jest oczywisty. O ile człowiek, który cukrzykiem nie jest, po spożyciu białego pieczywa może dorobić się najczęściej wzdęć i kilku kilogramów więcej, to u diabetyka sprawa ta jest nieco bardziej skomplikowana.

Na wstępie trzeba powiedzieć, że diabetycy zmuszeni są do odmówienia sobie drożdżówek i słodkich bułek. Zawierają one wiele cukrów prostych, a te z kolei powinny być przez cukrzyka spożywane jak najrzadziej. To ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny, którego działanie polega na nagłym skoku poziomu glukozy we krwi – takie nagłe skoki to dla cukrzyka ogromne ryzyko. Najwyższym IG cechuje się czysta glukoza, dla której przypisywana wartość wynosi 100, a za produkty o niskim wskaźniku uchodzą te, których IG wynosi mniej, niż 50. Osoby zmagające się z tą chorobą powinny zdecydowanie unikać produktów zawierających dużo cukrów. Nie należy jednak rezygnować z samych węglowodanów, ponieważ te złożone są wolniej wchłaniane przez nasz organizm, a co za tym idzie, są dłużej rozkładane i nie podnoszą stężenia glukozy we krwi.

Jaki chleb powinien wybrać cukrzyk (diabetyk)?

Jako cukrzyk powinieneś unikać chleba, który cechuje się wysoką zawartością cukru. Jednak jak rozróżnić taki chleb? Na wstępie powinniśmy zrezygnować z wypieków dostępnych w marketach – wytwarzane są one z wysoce przetworzonej mąki. Niestety właściwości tej mąki pozostawiają wiele do życzenia – nawet osoby niechorujące na cukrzycę nie powinny jadać takiego pieczywa zbyt często. Chleb powinieneś kupować w lepszych piekarniach.

Najlepszym wyborem dla cukrzyka będzie pieczywo z nieprzetworzonej mąki razowej, z pełnego przemiału – może to być np. mąka żytnia o wysokim typie. Cechą charakterystyczną takiego chleba jest najczęściej jego ciemny kolor. Jednak jeśli masz taką możliwość, zawsze sprawdzaj etykietę – jeśli zawartość cukru jest zbyt duża, to zrezygnuj z takiego chleba. Dodatkowo, jako cukrzyk powinieneś częściej sięgać po chleb na zakwasie żytnim, niż po chleb wypiekany na drożdżach.

Czy jako cukrzyk powinienem zrezygnować z jedzenia chleba?

Po pierwsze – nie ma takiej konieczności.

Po drugie – o ile ograniczenie ilości spożytego chleba ma jeszcze jakiś sens, o tyle całkowita rezygnacja z tego produktu to raczej słaby pomysł. Chleb, tym bardziej ten, który powinni spożywać diabetycy, ma wiele cennych składników mineralnych, niski indeks glikemiczny i dobrze zbalansowane składniki odżywcze. Jednym z najważniejszych składników dostarczanych przez chleb jest błonnik pokarmowy – pomaga w normowaniu poziomu cholesterolu organizmu, wspomaga procesy metaboliczne, ale co ważne w kontekście cukrzyków – reguluje glikemię poposiłkową, dzięki czemu łatwiej jest panować nad chorobą. Zawiera też węglowodany złożone, czyli te zalecane dla diabetyków.

Jakiego chleba unikać?

Podsumujmy sobie jeszcze raz jakiego chleba powinniśmy unikać.
Chleb dla cukrzyka to na pewno nie chleb z marketu, jak i bułki słodkie i drożdżówki. To samo tyczy się białego pieczywa – najczęściej nie cechuje się ono dobrymi właściwościami, a jego indeks glikemiczny jest na bardzo wysokim poziomie. Również chleby zawierające różne dodatki, na przykład suszone/ kandyzowane owoce, nie powinny zjawiać się zbyt często w diecie cukrzyka.

Wypiecz chleb w domu!

Najpewniejszy chleb, który możesz sobie zaserwować to ten, który upieczesz sam! Upieczenie pierwszego bochenka (z racji przygotowania zakwasu drożdżowego) może wymagać wiele uwagi i trochę czasu, ale bez problemu możesz zrobić to w domu. Dodatkowo – każdy kolejny bochenek będzie coraz smaczniejszy, a pieczenie go będzie zajmowało mniej czasu. Podczas produkcji takiego chleba masz pełną kontrolę nad tym, co się w nim znajdzie. Poza tym możesz dodać do niego swoje ulubione dodatki, które niekoniecznie znajdziesz w chlebie z piekarni. Na naszym blog znajdziesz informacje odnośnie tego, jak przygotować zakwas i jak upiec chleb na zakwasie drożdżowym. Przekonaj się sam jakie to proste, a profity płynące z jedzenia takiego pieczywa na pewno szybko odczujesz!

PRZEPISY NA ZDROWY DOBRY CHLEB

  • 5 powodów dla których warto piec chleb w domu
    Stanowi źródło węglowodanów, dostępne dla każdego. Możemy znaleźć go niemalże w każdym domu. Chleb, bo właśnie o nim mowa to jeden z podstawowych produktów żywieniowych w diecie wielu z nas. Dawniej samodzielne pieczenie go o poranku było swoistego rodzaju rytuałem. W obecnych czasach częściej kupujemy gotowy. Zwłaszcza że jest on dostępny na wyciągnięcie ręki w ...
  • Domowy jogurt z owocami
    Domowy jogurt jest nieodzownym składnikiem diety zapewniającym dobre zdrowie jelit. Jogurt samodzielnie wykonany w domu roboty tylko lepiej smakuje, ale ma gwarantowane szczepy pożytecznych bakterii, które wspierają rodzime pożyteczne bakterie w Twoim układzie pokarmowym. Przekonaj się, że warto! Wcale nie jest to trudne. Ile bakterii znajduje się w domowym jogurcie? Zawartość probiotyków w jogurcie zależy od kilku ...
  • Pieczenie chleba – wskazówki i popularne błędy
    Pieczenie chleba to z pozoru proste zadanie. Jednak, aby faktycznie tak było należy znać podstawowe aspekty tego procesu. Zacznijmy od składników, a następnie przyjrzyjmy się innym czynnikom które również odgrywają kluczową rolę: Pieczenie chleba – mąka to podstawa Każdy, kto kiedykolwiek próbował upiec bezglutenowe ciasto, ale skończyło się na rozmokłej i gęstej bryle, ma pewne pojęcie o ...
  • Domowy chleb – najlepszy przepis
    Przedstawiamy przepis na najlepszy domowy chleb. Jednak zanim to – zacznijmy od podstaw! Co to jest zakwas? W skrócie, zakwas to wolno fermentujące mąki i otręby. Jest wyjątkowy, ponieważ do jego wyrastania nie potrzeba drożdży komercyjnych. Zamiast tego, chleb na zakwasie jest produkowany przy użyciu żywej kultury bakteryjnej, zakwasu, który działa jak naturalny zaczyn. Chleb na zakwasie ...
  • Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
    Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak jakość mąki wpływa na wypiek chleba? Dowiedzmy się, jak dobrać odpowiednią mąkę do rodzaju chleba, który planujemy upiec. Ten wpis nie jest o przepisie, ale o składniku. Rola mąki w pieczeniu chleba Mąka ma największy udział w strukturze chleba i jest najważniejszym składnikiem, ponieważ to ona nadaje ciastu odpowiednią formę. Niewłaściwy typ ...
  • Co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie?
    Czy wiesz co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie? Sprawdź nasz dobry przepis!
  • Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – dlaczego warto i jak go zrobić
    Chleb na suchym zakwasie i drożdżach – sprawdź dlaczego warto i jak go zrobić
  • Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!
    Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź przepis!
  • Chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie – PROSTY DOMOWY PRZEPIS
    Poznaj sekret idealnego przepisu na chleb gryczano-orkiszowy na zakwasie do zrobienie w mniej niż 30 min. Sprawdź prosty i szybki domowy przepis.
  • Przepis na zakwas żytni. Jak zrobić zakwas żytni na chleb?
    Poznaj przepis na wyjątkowy zakwas żytni. Odkryj tajniki wyjątkowej receptury i przestań denerwować się nieudanym zakwasem.
  • Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdź nasz przepis!
    Czy wiesz, że jak zrobić chleb bezglutenowy własnej roboty? Sprawdź przepis!
  • Lekki chleb pszenny na zakwasie żytnim – jak go zrobić?
    Lekki chleb pszenny na zakwasie żytnim – sprawdź jak możesz go zrobić?
  • Jak upiec domowy chleb w pięciu krokach – 3 WAŻNE ZASADY
    Poznaj sekret pieczenia domowego chleba. Pięć ważnych kroków i trzy zasady o których musisz pamiętać.

Przeczytaj inne nasze Artykuły:

Przepis na zakwas żytni. Jak zrobić zakwas żytni na chleb?
Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdź nasz przepis!
Lekki chleb pszenny na zakwasie żytnim – jak go zrobić?
Orzechy brazylijskie – właściwości, kalorie KCAL
Orzechy włoskie – zdrowa przekąska
Co warto wiedzieć o chlebie? Sprawdź nasz blog o chlebie!
Suszone daktyle – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Suszone jabłka – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Suszone fig – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Pomelo – ogromny cytrus o wspaniałych właściwościach
Musli na odchudzanie – czy to dobry pomysł?
Miechunka Physalis – owoc o cudownych właściwościach
Popcorn nie tylko jako przekąska – jak zrobić popcorn w garnku
Granola czekoladowa – KCAL, skład i właściwości – przepisy
Pszenica w miodzie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.