Pieczywo jasne czy ciemne – co wybrać?
Chleb to wypiekany produkt spożywczy, do którego przygotowania używa się odpowiednio zwilżonej, spulchnionej, oczyszczonej mąki lub mieszanki różnych jej rodzajów. Nie ma chyba osoby na świecie, która nie próbowała, któregokolwiek z dostępnych gatunków pieczywa. W tym wpisie omówiono wszystkie najważniejsze aspekty, którymi te dwa rodzaje chleba różnią się od siebie i są dla siebie konkurencyjne, […]
Płatki owsiane czy jęczmienne — które dają nam więcej korzyści?
Płatki owsiane czy musli? Co wybrać, by zjeść zdrowe śniadanie?
Płatki owsiane czy jaglane – które zdrowsze?
Jaka herbata jest najzdrowsza?
Zielona, czarna, biała, czerwona — ogromna różnorodność gatunków herbaty może przyprawić o zawrót głowy. Przy nagłym wzroście zainteresowania wysokiej jakości herbatami sypanymi, od czego ma zacząć nowicjusz? Czym jest herbata? Może by tak zacząć od rośliny, z której produkuje się każdą herbatę na świecie? Camellia sinensis jest wiecznie zieloną rośliną pochodzącą z Chin. Przybiera różne […]
Dieta owsiankowa – efekty, zasady i przepis na owsiankę
Owsianka ketogeniczna – jak przygotować ją w domu?
Alergia na pieczywo – jak ją rozpoznać?
Mówienie o alergii na chleb nie jest do końca trafne, jednak wiele osób często wykorzystuje to pojęcie w mowie potocznej. Chleb składa się z różnych składników. Jeśli jesteś „uczulony na chleb”, to z pewnością jesteś uczulony na inne pokarmy składające się z niektórych z tych samych składników. Alergeny w pieczywie W różnych chlebach występują różne […]
Jogurt naturalny – z czym jeść by był zdrowy i smaczny? Podpowiadamy!
Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu: Pralinki z liofilizowanymi malinami Kulki mocy idealne przed treningiem Mąka pszenna typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL Orzechowe musli z daktylami i masłem orzechowym Co jest lepsze dla zdrowia: płatki owsiane czy jaglane? Które zdrowsze? Co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie? Babeczki owsiane […]
Owsianka bez gotowania? Przekonaj się sam, że może być pyszna!
Czy wiesz, że nie musisz przygotować owsiankę bez gotowania? Sprawdź jaka może być pyszna!
5 powodów dla których warto piec chleb w domu
Stanowi źródło węglowodanów, dostępne dla każdego. Możemy znaleźć go niemalże w każdym domu. Chleb, bo właśnie o nim mowa to jeden z podstawowych produktów żywieniowych w diecie wielu z nas. Dawniej samodzielne pieczenie go o poranku było swoistego rodzaju rytuałem. W obecnych czasach częściej kupujemy gotowy. Zwłaszcza że jest on dostępny na wyciągnięcie ręki w […]
Domowy jogurt z owocami
Domowy jogurt jest nieodzownym składnikiem diety zapewniającym dobre zdrowie jelit. Jogurt samodzielnie wykonany w domu roboty tylko lepiej smakuje, ale ma gwarantowane szczepy pożytecznych bakterii, które wspierają rodzime pożyteczne bakterie w Twoim układzie pokarmowym. Przekonaj się, że warto! Wcale nie jest to trudne. Ile bakterii znajduje się w domowym jogurcie? Zawartość probiotyków w jogurcie zależy […]
Pieczenie chleba – wskazówki i popularne błędy
Pieczenie chleba to z pozoru proste zadanie. Jednak, aby faktycznie tak było należy znać podstawowe aspekty tego procesu. Zacznijmy od składników, a następnie przyjrzyjmy się innym czynnikom które również odgrywają kluczową rolę: Pieczenie chleba – mąka to podstawa Każdy, kto kiedykolwiek próbował upiec bezglutenowe ciasto, ale skończyło się na rozmokłej i gęstej bryle, ma pewne […]
Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak jakość mąki wpływa na wypiek chleba? Dowiedzmy się, jak dobrać odpowiednią mąkę do rodzaju chleba, który planujemy upiec. Ten wpis nie jest o przepisie, ale o składniku. Rola mąki w pieczeniu chleba Mąka ma największy udział w strukturze chleba i jest najważniejszym składnikiem, ponieważ to ona nadaje ciastu odpowiednią formę. […]
Pożywna owsianka do pracy w kilka minut? Sprawdź jak ją przygotować!
Czy wiesz jak szybko przygotować owsiankę do pracy? Sprawdź na co stawiamy!
Owsianka dla dzieci i niemowlaków – kiedy i jak ją przygotować
Czy wiesz, że owsianka jest zdrowa dla niemowlaka? Sprawdź na co stawiamy!
Czym jest i jak powstaje żywność liofilizowana
Czy wiesz czym jest i jak powstaje żywność liofilizowana? Sprawdź dlaczego warto ją jeść!
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Zastanawiać się czy płatki owsiane trzeba gotować? Sprawdź co tracimy!
Suszona żurawina – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Czy wiesz, że suszona żurawina wspiera w walce z chorobami? Sprawdź inne super właściwości.