Płatki owsiane czy otręby pszenne – co jest lepsze dla naszego zdrowia?

Zdrowe odżywianie cieszy się coraz większą popularnością. Dziesiątki badań udowodniły, że to co jemy ma ogromny wpływ na pracę naszego organizmu i ogólne samopoczucie. Rosnąca świadomość konsumencka i kolejne badania wskazują nam, które produkty warto wybierać, a takimi bez wątpienia są przetworzone zboża, na przykład płatki owsiane i otręby pszenne. Oba te składniki diety wykazują [...]

Pieczywo jasne czy ciemne – co wybrać?

Chleb to wypiekany produkt spożywczy, do którego przygotowania używa się odpowiednio zwilżonej, spulchnionej, oczyszczonej mąki lub mieszanki różnych jej rodzajów. Nie ma chyba osoby na świecie, która nie próbowała, któregokolwiek z dostępnych gatunków pieczywa. W tym wpisie omówiono wszystkie najważniejsze aspekty, którymi te dwa rodzaje chleba różnią się od siebie i są dla siebie konkurencyjne, […]

Płatki owsiane czy jęczmienne — które dają nam więcej korzyści?

Po wielu latach badań nad wszelkiego rodzaju żywnością, jako ludzkość, wiemy, które produkty wpływają pozytywnie na nasz organizm oraz potrafimy określić, jaki konkretnie jest to wpływ. Takimi produktami są na przykład zboża, jednak poszczególne ich odmiany wykazują podobne, ale nieco inne właściwości. Zboża w naszych domach najczęściej spotykamy w formie płatków zbożowych, a jeśli o [...]

Płatki owsiane czy musli? Co wybrać, by zjeść zdrowe śniadanie?

Dieta to ważny czynnik, mający znaczący wpływ na stan naszego zdrowia i ogólne samopoczucie. Ułożenie idealnego jadłospisu nie zawsze jest proste. Istnieją bowiem produkty z tej samej kategorii, które cieszą się ogromnym uznaniem dietetyków. Właśnie w przypadku takich produktów często zadajemy sobie pytanie: który z nich jest zdrowszy? W tym artykule weźmiemy pod lupę płatki [...]

Płatki owsiane czy jaglane – które zdrowsze?

Zdrowe odżywianie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, pracę naszego metabolizmu i całego organizmu, oddziałuje na wydzielanie hormonów, przez co wpływa pozytywnie również na nasze samopoczucie. Jednym z najzdrowszych produktów, które możesz zaserwować swojemu ciału, są płatki zbożowe, których na sklepowych półkach możesz znaleźć wiele rodzajów, z kilku gatunków zbóż – jaglane, orkiszowe, owsiane, pszenne [...]

Jaka herbata jest najzdrowsza?

Zielona, czarna, biała, czerwona — ogromna różnorodność gatunków herbaty może przyprawić o zawrót głowy. Przy nagłym wzroście zainteresowania wysokiej jakości herbatami sypanymi, od czego ma zacząć nowicjusz? Czym jest herbata? Może by tak zacząć od rośliny, z której produkuje się każdą herbatę na świecie? Camellia sinensis jest wiecznie zieloną rośliną pochodzącą z Chin. Przybiera różne […]

Dieta owsiankowa – efekty, zasady i przepis na owsiankę

Dieta owsiankowa należy do kategorii tak zwanych monodiet, czyli takich, w których cały jadłospis opieramy na jednym produkcie. Wyróżniamy trzy rodzaje diety owsiankowej, w zależności od tego, jak długo planujemy ją stosować – jednodniową, kilkudniową, długoterminową. Co ważne, każdy rodzaj daje nam bardzo szybkie efekty w odchudzaniu, ale zarówno kilkudniowa i długoterminowa nie są zdrowe [...]

Owsianka ketogeniczna – jak przygotować ją w domu?

Owsianka to posiłek, który domyślnie ma dać nam dużo energii płynącej z węglowodanów, a źródłem tej energii stanowią głównie płatki owsiane. Oczywiście gryzie się to z założeniami diety ketogenicznej, polegającej na odrzuceniu węglowodanów na rzecz tłuszczów, które organizm po pewnym okresie stosowania diety ketogenicznej może rozkładać w taki sposób, że są one źródłem energii. Jednak [...]

Alergia na pieczywo – jak ją rozpoznać?

Mówienie o alergii na chleb nie jest do końca trafne, jednak wiele osób często wykorzystuje to pojęcie w mowie potocznej. Chleb składa się z różnych składników. Jeśli jesteś „uczulony na chleb”, to z pewnością jesteś uczulony na inne pokarmy składające się z niektórych z tych samych składników. Alergeny w pieczywie W różnych chlebach występują różne […]

Jogurt naturalny – z czym jeść by był zdrowy i smaczny? Podpowiadamy!

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu: Pralinki z liofilizowanymi malinami Kulki mocy idealne przed treningiem Mąka pszenna typu 1850 – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL Orzechowe musli z daktylami i masłem orzechowym Co jest lepsze dla zdrowia: płatki owsiane czy jaglane? Które zdrowsze? Co to jest zakwas i jak zrobić chleb na zakwasie? Babeczki owsiane […]

5 powodów dla których warto piec chleb w domu

Stanowi źródło węglowodanów, dostępne dla każdego. Możemy znaleźć go niemalże w każdym domu. Chleb, bo właśnie o nim mowa to jeden z podstawowych produktów żywieniowych w diecie wielu z nas. Dawniej samodzielne pieczenie go o poranku było swoistego rodzaju rytuałem. W obecnych czasach częściej kupujemy gotowy. Zwłaszcza że jest on dostępny na wyciągnięcie ręki w […]

Domowy jogurt z owocami

Domowy jogurt jest nieodzownym składnikiem diety zapewniającym dobre zdrowie jelit. Jogurt samodzielnie wykonany w domu roboty tylko lepiej smakuje, ale ma gwarantowane szczepy pożytecznych bakterii, które wspierają rodzime pożyteczne bakterie w Twoim układzie pokarmowym. Przekonaj się, że warto! Wcale nie jest to trudne. Ile bakterii znajduje się w domowym jogurcie? Zawartość probiotyków w jogurcie zależy […]

Pieczenie chleba – wskazówki i popularne błędy

Pieczenie chleba to z pozoru proste zadanie. Jednak, aby faktycznie tak było należy znać podstawowe aspekty tego procesu. Zacznijmy od składników, a następnie przyjrzyjmy się innym czynnikom które również odgrywają kluczową rolę: Pieczenie chleba – mąka to podstawa Każdy, kto kiedykolwiek próbował upiec bezglutenowe ciasto, ale skończyło się na rozmokłej i gęstej bryle, ma pewne […]

Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak jakość mąki wpływa na wypiek chleba? Dowiedzmy się, jak dobrać odpowiednią mąkę do rodzaju chleba, który planujemy upiec. Ten wpis nie jest o przepisie, ale o składniku. Rola mąki w pieczeniu chleba Mąka ma największy udział w strukturze chleba i jest najważniejszym składnikiem, ponieważ to ona nadaje ciastu odpowiednią formę. […]