Top 10 faktów o musli

Wielu z nas woli musli jako zdrowszą przekąskę między posiłkami, jednak jest ono wręcz idealnym wyborem na śniadanie. To superfood jest bogate w niezbędne składniki odżywcze, które zapewniają uczucie sytości przez cały dzień i zwiększają poziom energii. W tym artykule opowiemy więc o tym, dlaczego powinieneś włączyć musli do swojej rutynowej diety. Zalety musli w […]

Domowy jogurt z owocami

Domowy jogurt jest nieodzownym składnikiem diety zapewniającym dobre zdrowie jelit. Jogurt samodzielnie wykonany w domu roboty tylko lepiej smakuje, ale ma gwarantowane szczepy pożytecznych bakterii, które wspierają rodzime pożyteczne bakterie w Twoim układzie pokarmowym. Przekonaj się, że warto! Wcale nie jest to trudne. Ile bakterii znajduje się w domowym jogurcie? Zawartość probiotyków w jogurcie zależy […]

Owoce liofilizowane – jak je wykorzystać?

Liofilizowana żywność brzmi trochę kosmicznie, nie sądzisz? Ano właśnie dlatego, że tak jest. Zanim liofilizacja weszła do głównego nurtu kulinarnego, była zarezerwowana głównie do produkcji żywności dla astronautów, żywności wojskowej lub żywności przeznaczonej dla sportowców uprawiających sporty ekstremalne. Obecnie zarówno znane restauracje, jak i producenci płatków śniadaniowych wykorzystują liofilizowane owoce do uzyskania koloru, konsystencji i […]

Jogurt naturalny – zrób to sam!

Domowy jogurt brzmi jak jedna z tych rzeczy, których zrobienie jest bardzo skomplikowane (i może trochę przerażające), ale okazuje się, że zrobienie jogurtu w domu jest niezwykle proste – zwłaszcza jeśli użyjesz jogurtownicy – i dzięki temu możesz zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy i zrobić jeszcze zdrowszy jogurt niż ten, który dostaniesz w sklepie! Jogurt naturalny własnej […]

Pieczenie chleba – wskazówki i popularne błędy

Pieczenie chleba to z pozoru proste zadanie. Jednak, aby faktycznie tak było należy znać podstawowe aspekty tego procesu. Zacznijmy od składników, a następnie przyjrzyjmy się innym czynnikom które również odgrywają kluczową rolę: Pieczenie chleba – mąka to podstawa Każdy, kto kiedykolwiek próbował upiec bezglutenowe ciasto, ale skończyło się na rozmokłej i gęstej bryle, ma pewne […]

Domowy chleb – najlepszy przepis

Przedstawiamy przepis na najlepszy domowy chleb. Jednak zanim to – zacznijmy od podstaw! Co to jest zakwas? W skrócie, zakwas to wolno fermentujące mąki i otręby. Jest wyjątkowy, ponieważ do jego wyrastania nie potrzeba drożdży komercyjnych. Zamiast tego, chleb na zakwasie jest produkowany przy użyciu żywej kultury bakteryjnej, zakwasu, który działa jak naturalny zaczyn. Chleb […]

Jak przekonać dziecko do jedzenia musli?

Płatki śniadaniowe to ulubiona potrawa każdego dziecka. Nie oszukujmy się jednak. Nie należą one do najzdrowszych. Często w ich składzie można bowiem znaleźć dużą zawartość cukru. Doskonałą alternatywą dla klasycznych płatek śniadaniowych jest musli. Najlepiej sprawdzi się to przygotowywane samodzielnie w domu. Płatki musli to doskonale źródło energii dla dziecka. Energii, którą będzie mogło ono […]

Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak jakość mąki wpływa na wypiek chleba? Dowiedzmy się, jak dobrać odpowiednią mąkę do rodzaju chleba, który planujemy upiec. Ten wpis nie jest o przepisie, ale o składniku. Rola mąki w pieczeniu chleba Mąka ma największy udział w strukturze chleba i jest najważniejszym składnikiem, ponieważ to ona nadaje ciastu odpowiednią formę. […]