Wielu z nas woli musli jako zdrowszą przekąskę między posiłkami, jednak jest ono wręcz idealnym wyborem na śniadanie. To superfood jest bogate w niezbędne składniki odżywcze, które zapewniają uczucie sytości przez cały dzień i zwiększają poziom energii. W tym artykule opowiemy więc o tym, dlaczego powinieneś włączyć musli do swojej rutynowej diety. Zalety musli w […]
Domowy jogurt z owocami
Domowy jogurt jest nieodzownym składnikiem diety zapewniającym dobre zdrowie jelit. Jogurt samodzielnie wykonany w domu roboty tylko lepiej smakuje, ale ma gwarantowane szczepy pożytecznych bakterii, które wspierają rodzime pożyteczne bakterie w Twoim układzie pokarmowym. Przekonaj się, że warto! Wcale nie jest to trudne. Ile bakterii znajduje się w domowym jogurcie? Zawartość probiotyków w jogurcie zależy […]
Owoce liofilizowane – jak je wykorzystać?
Liofilizowana żywność brzmi trochę kosmicznie, nie sądzisz? Ano właśnie dlatego, że tak jest. Zanim liofilizacja weszła do głównego nurtu kulinarnego, była zarezerwowana głównie do produkcji żywności dla astronautów, żywności wojskowej lub żywności przeznaczonej dla sportowców uprawiających sporty ekstremalne. Obecnie zarówno znane restauracje, jak i producenci płatków śniadaniowych wykorzystują liofilizowane owoce do uzyskania koloru, konsystencji i […]
Jogurt naturalny – zrób to sam!
Domowy jogurt brzmi jak jedna z tych rzeczy, których zrobienie jest bardzo skomplikowane (i może trochę przerażające), ale okazuje się, że zrobienie jogurtu w domu jest niezwykle proste – zwłaszcza jeśli użyjesz jogurtownicy – i dzięki temu możesz zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy i zrobić jeszcze zdrowszy jogurt niż ten, który dostaniesz w sklepie! Jogurt naturalny własnej […]
Pieczenie chleba – wskazówki i popularne błędy
Pieczenie chleba to z pozoru proste zadanie. Jednak, aby faktycznie tak było należy znać podstawowe aspekty tego procesu. Zacznijmy od składników, a następnie przyjrzyjmy się innym czynnikom które również odgrywają kluczową rolę: Pieczenie chleba – mąka to podstawa Każdy, kto kiedykolwiek próbował upiec bezglutenowe ciasto, ale skończyło się na rozmokłej i gęstej bryle, ma pewne […]
Domowy chleb – najlepszy przepis
Przedstawiamy przepis na najlepszy domowy chleb. Jednak zanim to – zacznijmy od podstaw! Co to jest zakwas? W skrócie, zakwas to wolno fermentujące mąki i otręby. Jest wyjątkowy, ponieważ do jego wyrastania nie potrzeba drożdży komercyjnych. Zamiast tego, chleb na zakwasie jest produkowany przy użyciu żywej kultury bakteryjnej, zakwasu, który działa jak naturalny zaczyn. Chleb […]
Jak przekonać dziecko do jedzenia musli?
Płatki śniadaniowe to ulubiona potrawa każdego dziecka. Nie oszukujmy się jednak. Nie należą one do najzdrowszych. Często w ich składzie można bowiem znaleźć dużą zawartość cukru. Doskonałą alternatywą dla klasycznych płatek śniadaniowych jest musli. Najlepiej sprawdzi się to przygotowywane samodzielnie w domu. Płatki musli to doskonale źródło energii dla dziecka. Energii, którą będzie mogło ono […]
Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak jakość mąki wpływa na wypiek chleba? Dowiedzmy się, jak dobrać odpowiednią mąkę do rodzaju chleba, który planujemy upiec. Ten wpis nie jest o przepisie, ale o składniku. Rola mąki w pieczeniu chleba Mąka ma największy udział w strukturze chleba i jest najważniejszym składnikiem, ponieważ to ona nadaje ciastu odpowiednią formę. […]
Pożywna owsianka do pracy w kilka minut? Sprawdź jak ją przygotować!
Czy wiesz jak szybko przygotować owsiankę do pracy? Sprawdź na co stawiamy!
Owsianka dla dzieci i niemowlaków – kiedy i jak ją przygotować
Czy wiesz, że owsianka jest zdrowa dla niemowlaka? Sprawdź na co stawiamy!
Czym jest i jak powstaje żywność liofilizowana
Czy wiesz czym jest i jak powstaje żywność liofilizowana? Sprawdź dlaczego warto ją jeść!
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Zastanawiać się czy płatki owsiane trzeba gotować? Sprawdź co tracimy!
Suszona żurawina – właściwości, kalorie KCAL, indeks glikemiczny IG
Czy wiesz, że suszona żurawina wspiera w walce z chorobami? Sprawdź inne super właściwości.
Mąka z tapioki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Mąka z tapioki – odkryj mało znane fakty. Sprawdź przed pieczeniem, dobierz właściwą mąkę i nie ryzykuj więcej w kuchni.
Płatki żytnie – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Wartości odżywcze zawarte w wyrobach z żyta dodadzą Ci wigoru i sprawią, że codzienne wyzwania staną się dziecinnie proste.
Musli crunchy – czym jest i jak przygotować?
Czy wiesz jak przygotować crunchy musli? Doradzamy!
Pudding chia z mango i musli
Oto deser, któremu nikt się nie oprze. Prawdziwa bomba smaków.
Chleb drożdżowy własnej roboty – jak go zrobić?
Czy wiesz, że jak zrobić chleb drożdżowy własnej roboty? Sprawdź przepis!
Smoothie z awokado i borówkami
Do naszego smoothie z borówkami użyliśmy awokado. Awokado jest źródłem zdrowego tłuszczu niezbędnego do funkcjonowania naszego organizmu.
Płatki Teff (miłka abisyńska) – wartościowy produkt bezglutenowy
Teff zwane także miłką abisyńską lub trawą abisyńską pochodzą z terenów wschodniej Afryki, dzisiejszej Etiopii i Erytrei.