Płatki owsiane czy otręby żytnie – co daje nam więcej korzyści

Płatki owsiane czy otręby żytnie - co daje nam więcej korzyści? Produkty zbożowe cieszą się niesamowitą popularnością, nawet wykluczając najpopularniejszy z nich, czyli chleb. Różnego rodzaje kasze, mąki, płatki, musli, a nawet krakersy — wszystkie z nich zawierają w sobie produkty zbożowe lub z nich powstają. Bardzo popularnym produktem zbożowym, który znajdziemy chyba w kuchni [...]

Kawa ziarnista, czy mielona? Która jest lepsza?

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Spożywa się ją od ponad 3000 lat na całym świecie, a obecnie uważa się ją za ważne źródło przeciwutleniaczy. W rzeczywistości zawiera ponad 100 związków zwanych olejkami eterycznymi, które mają korzystne właściwości. Filiżanką kawy można delektować się na wiele sposobów. Jeśli chodzi o parzenie kawy, wydaje się, […]

Napoje bezmleczne — dlaczego warto je pić?

Wiele osób ma negatywne wyobrażenie o laktozie lub nabiale. Dokładnie rzecz ujmując, około 96% populacji na świecie posiada laktazę w jelicie cienkim, która pomaga im trawić laktozę, czyli cukier zawarty w produktach mlecznych. Jednak enzym ten nie jest obecny u wszystkich. Gdy go brakuje, pojawiają się problemy z trawieniem laktozy. Skutkiem tego jest niestrawność, a […]

Pyszny piernik z miodem. Przepis babci.

Jeśli szukasz pysznego i łatwego przepisu na piernik, to ten przepis na piernik z miodem jest właśnie dla Ciebie. W sklepach dostępnych jest wiele wersji piernika. Mogą być słodkie lub korzenne. Najpopularniejszą wersją piernika jest wersja korzenna. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak przy użyciu prostych składników przygotować w domu pyszny piernik z miodem. Domowy […]

Co jest lepsze dla naszego zdrowia — płatki owsiane czy otręby owsiane

Co jest lepsze dla naszego zdrowia — płatki owsiane czy otręby owsiane? Zarówno płatki owsiane i otręby owsiane powstają z tego samego ziarna — owsa. Wykazują podobne, ale nieco inne właściwości. Co ciekawe, otręby owsiane, mimo tych wyjątkowych właściwości, są raczej produktem ubocznym, powstającym podczas oczyszczania ziaren owsa, które w ten sposób przygotowywane jest do [...]

Słodkie przekąski z miodem

Wszyscy lubimy czasami zjeść coś słodkiego pomiędzy posiłkami. Nie ma w tym nic złego, dopóki nie przesadzimy z ilością cukru w diecie. Jednak jeśli nie mamy przeciwwskazań zdrowotnych, możemy bez problemu dodać ten słodki składnik do naszej diety. Warto jednak pomyśleć o zamiennikach zwykłego białego cukru. Dzisiaj na sklepowych półkach możemy znaleźć również cukier brązowy, […]

Jak parzyć zieloną herbatę?

Herbata i kawa to dwa najbardziej popularne napoje. Mogą one mieć wiele postaci i smaków, dzięki czemu każdy wybierze coś dla siebie. Herbaty na przykład mogą być w torebkach, w postaci suszonych listków czy granulatu. Każdy z nas ma swoją ulubioną, jednak warto pochylić się nad herbatą zieloną. Co to w ogóle jest za napój? […]

Owsianka na mleku czy wodzie?

Kto nie próbował nigdy płatków owsianych? Chyba nie ma takiej osoby. Ludzie dzielą się na dwie grupy – na tych, którzy kochają owsiankę i na tych, którzy nigdy nie jedli jej zrobionej w odpowiedni sposób. Nie da się nie uwielbiać idealnie przygotowanych i kremowych płatków owsianych. Jednak czy da się uzyskać ten efekt przygotowując płatki […]

Nasiona na odchudzanie – co wybrać?

Z całą pewnością wielu z nas łuskając swój ulubiony słonecznik albo wrzucając pestki dyni do sałatki nie zastanawia się czym właśnie są te produkty. Nasiona często zaliczane są do orzechów lub bakalii, jednak w rzeczywistości stanowią zupełnie oddzielną grupę. Poznaj te mniej popularne odmiany i sprawdź, które z nich są najzdrowsze. 12 najzdrowszych nasion dostępnych […]

Bakalie – które są najzdrowsze?

Kiedy myślisz o zdrowej przekąsce, jedną z pierwszych rzeczy, którą prawdopodobnie weźmiesz do ręki, będzie mieszanka migdałów, rodzynek, orzechów włoskich, fig itp. Możesz nazywać je wszystkie bakaliami, jednak czy wiesz, że istnieje zasadnicza różnica między orzechami a suszonymi owocami? Mimo że wszystkie te produkty są zdrowe, możesz wybierać te, które są bardziej odpowiednie w zależności […]

Nasiona Chia – jak je jeść?

Wiele słyszy się o prozdrowotnych właściwościach nasion chia, a wielu dietetyków coraz częściej uwzględnia ten produkt w dietach swoich pacjentów. Posypujemy nimi sałatki, serwujemy z nimi napoje i przeróżne desery – ale dlaczego nasiona chia są dla Ciebie aż tak zdrowe? Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowałeś nasion chia, koniecznie musisz to zmienić. Przeczytaj dlaczego. Popularność […]

Czy liofilizacja jest lepsza od suszenia?

Zastanów się, jak często masz okazję zrywać świeże owoce i jeść je bezpośrednio po zebraniu? Świeże produkty często tracą wiele zalet w czasie transportu do kraju docelowego. Jest jednak rozwiązanie tego problemu! Czy słyszałeś kiedyś o liofilizacji żywności? Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego produkty liofilizowane  są czasem nawet zdrowsze niż ich świeże odpowiedniki z lokalnego […]

Czerwona herbata na odchudzanie

Nie każda herbata jest sobie równa. Niektóre z nich mogą być lekkie i rześkie, a inne mogą mieć bogatszy i łagodniejszy smak. Herbata Pu-erh należy do tej drugiej grupy. Czym jest czerwona herbata Pu-erh? Herbata Pu-erh to specjalny rodzaj ciemnej herbaty produkowanej w Yunnan w Chinach. Jest ona wyjątkowa, ponieważ z wiekiem smakuje coraz lepiej […]

Czy pieczywo tuczy?

Wbrew powszechnemu przekonaniu, ten podstawowy produkt spożywczy, który od wieków stanowi część ludzkiej diety, nie jest „tuczący”. Jedzenie chleba w ramach zrównoważonej diety o określonej liczbie kalorii może pomóc nam schudnąć bez zbędnego uczucia głodu. Bez względu na to, czy jest to włoska ciabatta, grecka pita, chapatti z Indii, tortilla z Meksyku, czy nasz polski […]

Płatki owsiane czy otręby pszenne – co jest lepsze dla naszego zdrowia?

Zdrowe odżywianie cieszy się coraz większą popularnością. Dziesiątki badań udowodniły, że to co jemy ma ogromny wpływ na pracę naszego organizmu i ogólne samopoczucie. Rosnąca świadomość konsumencka i kolejne badania wskazują nam, które produkty warto wybierać, a takimi bez wątpienia są przetworzone zboża, na przykład płatki owsiane i otręby pszenne. Oba te składniki diety wykazują [...]

Pieczywo jasne czy ciemne — co wybrać?

Chleb to wypiekany produkt spożywczy, do którego przygotowania używa się odpowiednio zwilżonej, spulchnionej, oczyszczonej mąki lub mieszanki różnych jej rodzajów. Nie ma chyba osoby na świecie, która nie próbowała, któregokolwiek z dostępnych gatunków pieczywa. W tym wpisie omówiono wszystkie najważniejsze aspekty, którymi te dwa rodzaje chleba różnią się od siebie i są dla siebie konkurencyjne, […]

Płatki owsiane czy jęczmienne — które dają nam więcej korzyści?

Po wielu latach badań nad wszelkiego rodzaju żywnością, jako ludzkość, wiemy, które produkty wpływają pozytywnie na nasz organizm oraz potrafimy określić, jaki konkretnie jest to wpływ. Takimi produktami są na przykład zboża, jednak poszczególne ich odmiany wykazują podobne, ale nieco inne właściwości. Zboża w naszych domach najczęściej spotykamy w formie płatków zbożowych, a jeśli o [...]

Płatki owsiane czy musli? Co wybrać, by zjeść zdrowe śniadanie?

Dieta to ważny czynnik, mający znaczący wpływ na stan naszego zdrowia i ogólne samopoczucie. Ułożenie idealnego jadłospisu nie zawsze jest proste. Istnieją bowiem produkty z tej samej kategorii, które cieszą się ogromnym uznaniem dietetyków. Właśnie w przypadku takich produktów często zadajemy sobie pytanie: który z nich jest zdrowszy? W tym artykule weźmiemy pod lupę płatki [...]

Płatki owsiane czy jaglane – które zdrowsze?

Zdrowe odżywianie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, pracę naszego metabolizmu i całego organizmu, oddziałuje na wydzielanie hormonów, przez co wpływa pozytywnie również na nasze samopoczucie. Jednym z najzdrowszych produktów, które możesz zaserwować swojemu ciału, są płatki zbożowe, których na sklepowych półkach możesz znaleźć wiele rodzajów, z kilku gatunków zbóż – jaglane, orkiszowe, owsiane, pszenne [...]

Jaka herbata jest najzdrowsza?

Zielona, czarna, biała, czerwona — ogromna różnorodność gatunków herbaty może przyprawić o zawrót głowy. Przy nagłym wzroście zainteresowania wysokiej jakości herbatami sypanymi, od czego ma zacząć nowicjusz? Czym jest herbata? Może by tak zacząć od rośliny, z której produkuje się każdą herbatę na świecie? Camellia sinensis jest wiecznie zieloną rośliną pochodzącą z Chin. Przybiera różne […]