Rodzynki sułtańskie – jakie mają właściwości?

Te suszone owoce znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Rodzynki sułtańskie świetnie smakują, a jednocześnie dobrze wpływają na zdrowie. W tym poradniku przeczytasz o ich cennych właściwościach. Czym są rodzynki i skąd pochodzą? Zastanawiasz się, jak powstają rodzynki? To po prostu suszone winogrona. Proces suszenia tradycyjnego odbywa się naturalnie, na słońcu. Ponadto nie dodaje się środków, […]

Jaka kasza jest najzdrowsza?

Kasze nie od dzisiaj uważane są za bardzo zdrowe. Warto je włączyć do swojej diety, ponieważ mają sporo właściwości prozdrowotnych. Jednak czy wszystkie kasze są tak samo dobre? Oczywiście, że nie. Każdy rodzaj będzie charakteryzował się innymi właściwościami, przez co będzie dedykowany osobie z konkretnymi potrzebami czy niedoborami. Sprawdź koniecznie, czym charakteryzują się najbardziej popularne […]

Pasta tahini – co to jest? Zastosowanie

W naszych kuchniach co rusz pojawiają się nowe dodatki, propozycje i przepisy. Czerpiemy inspiracje z innych państw, chętnie próbujemy nowości, które mogą zostać, ale nie muszą w naszych kuchniach. Przykładem jest pasta tahini. Sporo osób ją lubi i nie wyobraża sobie już bez niej codzienności, a inni nawet jej nie znają, nie wiedzą, jak smakuje. […]

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia?

Temat olejów do smażenia jest dość trudny. Choć zyskujemy coraz więcej wiedzy, nadal korzystamy z olejów, które są tanie i nie do końca zdrowe. Nie każdy olej nadaje się też do smażenia i pieczenia. Na rynku znajdziemy ich całe mnóstwo, jednak każdy ma inny skład, pochodzi z innego surowca oraz ma inną temperaturę dymienia. Tłuszcze […]

Czarny ryż – czy warto go jeść?

Ryż to produkt, który ma wiele rozmaitych odmian. Choć jeszcze do niedawna znaliśmy jedynie ryż biały, obecnie półki sklepowe wręcz uginają się od przeróżnych typów ryżu. Co ciekawe, istnieje nawet ryż czarny. Sama nazwa brzmi dość kontrowersyjnie, ponieważ mało kto widział i wyobrazić sobie może czarny ryż. Jednak czy tak jest faktycznie? Czy nazwa oddaje […]

Właściwości cynamonu — przyprawa, która może zmienić twoje życie

Właściwości cynamonu — przyprawa, która może zmienić twoje życie Charakterystyczny, przyjemny aromat tej przyprawy zna chyba każdy. Jego wyjątkowe właściwości doceniały już starożytne cywilizacje, gdzie często miał on zupełnie inne zastosowanie, niż dzisiaj. Cynamon, bo to o nim mowa, wykazuje szereg niesamowitych właściwości mogących znacząco wspomóc nasz organizm, które nie zawsze były wykorzystywane tylko w [...]

Gdzie najlepiej kupić zdrową żywność?

Chcesz cieszyć się doskonałą sylwetką i zadbać o organizm? Sprawdź, gdzie kupować zdrową żywność! W tym poradniku znajdziesz kilka cennych wskazówek. Czym jest zdrowa żywność? Pod tym pojęciem kryją się naturalna żywność, wyprodukowana bez dodatków chemicznych w formie środków ochrony roślin (pestycydów), syntetycznych nawozów, chemicznych substancji wspomagających wzrost, polepszaczy czy sztucznych aromatów. Zdrowe produkty wytwarzane […]

Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa od zwykłej?

Wyższa cena żywności ekologicznej nie jest dziełem przypadku. Podpowiadamy, dlaczego za zdrowsze artykuły zapłacisz więcej. Poznaj szczegóły! Żywność bio co to jest Żywność ekologiczna wyprodukowana jest bez dodatków chemicznych. Mowa tu o pestycydach, nawozach syntetycznych, wspomagaczach wzrostu, polepszaczach oraz sztucznych aromatach. Zdrowe artykuły spożywcze powinny powstawać w zgodzie z naturą i z pominięciem metod inżynierii […]

Granola a musli – jaka jest różnica?

Każdy z nas chce jeść zdrowo, a przy okazji czuć się najedzonym. Chcemy mieć przed sobą smaczne śniadanie, które nas satysfakcjonuje, jak i wykwintny obiad, który nie tylko jest finezyjnym połączeniem smaków, ale również stuprocentowym połączeniem zdrowych składników. Nic więc dziwnego w tym, że często kopiujemy posiłki sławnych trenerów i trenerki. W ostatnim czasie najpopularniejszymi […]

Domowe musli bez pieczenia – przepis

Domowe musli, niezależnie od tego, czy chodzi o dodatek do mleka na śniadanie, czy batoniki, jest znacznie zdrowszą alternatywą niż ta, którą możemy zakupić w sklepie. Jeśli tylko mamy czas oraz chęci, warto zdecydować się na samodzielnie zrobione musli, które smakuje wybornie. Wystarczy kilka składników, a wykonanie jest bajecznie proste. Sprawdź, jakie domowe musli możesz […]

Musli na kolacje – czy to dobry pomysł?

Kolacja jest niezwykle ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Choć mamy już za sobą zdrowe śniadanie i pożywny obiad, nie powinniśmy pozostawiać kolacji przypadkowi. Takie działanie może nieść ze sobą wiele konsekwencji. Przykładem jest, chociażby, niestrawność męcząca nas nocą czy płytki sen. Ponadto podczas snu nasz metabolizm gwałtownie zwalnia, a narządy skupiają się na innych funkcjach. […]

Banan – wartości odżywcze, właściwości i indeks glikemiczny

Banan – wartości odżywcze, właściwości i indeks glikemiczny Banan jest jednym z najczęściej spotykanych owoców egzotycznych na sklepowych półkach — jego podłużny, półkolisty kształt zna chyba każdy. Chociaż wielu kojarzy go z Afryką, warto zaznaczyć, że tam trafił z Indii, a wywodzi się z Malezji. Na tej małej wyspie uprawiany był już prawdopodobnie 7000 lat [...]

Płatki pszenne czy żytnie, które dają nam więcej korzyści?

Płatki pszenne czy żytnie, które dają nam więcej korzyści? Żyto i pszenica to cieszące się ogromną popularnością zboża. Wykazują niesamowite właściwości względem naszego organizmu, a produkty, które z nich powstają, cieszą się ogromną, zresztą słuszną, popularnością wśród konsumentów. Jednymi z takich produktów są płatki zbożowe, jednak spożywanie których z nich daje nam więcej korzyści — [...]

Płatki pszenne czy owsiane, które powinniśmy spożywać częściej?

Płatki pszenne czy owsiane, które powinniśmy spożywać częściej? Płatki zbożowe to prawdziwy skarb w naszym jadłospisie. Powinny być stałym elementem każdej diety, jednak nie wszystkie płatki są sobie równe i w zależności od tego, z jakiego ziarna powstają, wykazują nieco inne właściwości. Bez wątpienia jednymi z popularniejszych płatków zbożowych są płatki pszenne i płatki owsiane, [...]

Płatki żytnie czy kukurydziane – po które powinniśmy sięgać częściej?

Płatki żytnie czy kukurydziane — po które powinniśmy sięgać częściej? Płatki kukurydziane to jedne z najpopularniejszych płatków zbożowych dostępnych na rynku. Są tanie w produkcji, a przy są smaczne, chrupiące i doskonale komponują się z mlekiem, z którym mogą stanowić gotowy, dwuskładnikowy posiłek. O wiele mniejszą popularnością cieszą się płatki żytnie, które również są trudniejsze [...]

Jakie właściwości ma orzech nerkowca?

Nerkowce to bardzo popularne orzechy, które zna chyba każdy z nas. Jeśli ich nie jedliśmy, to na pewno chociaż mieliśmy okazję je podziwiać. Orzechy nerkowca uważane są za dość późno odkryty przysmak, ponieważ dopiero w XX wieku okazało się, że są jadalne i mają sporo wartości odżywczych, które w diecie człowieka są wręcz niezbędne. Zanim […]

Właściwości suszonych daktyli

Daktyle – są chętnie wybierane przez sportowców, kochają je miłośnicy zdrowego odżywiania. Suszone daktyle to wspaniałe produkty od Matki Natury, które mogą pochwalić się ciekawymi zastosowaniami. Przede wszystkim uważane są za zdrowy zamiennik słodkich, smacznych przekąsek. I choć znane są od wielu lat, dopiero teraz robią furorę i zdobywają prawdziwą popularność. Co warto wiedzieć na […]

Suszone śliwki – właściwości

Suszone owoce są łatwo dostępne na naszym rynku spożywczym. Chętnie sięgamy po suszone morele, rodzynki, suszone banany, ale największą popularnością cieszą się suszone śliwki. Przez wiele osób uważane są za rewelacyjną alternatywę dla słodkości, po które sięgają dzieci. Suszone śliwki to doskonałej jakości dodatek do naszej diety, który może pochwalić się wieloma cennymi właściwościami. Zastanawiasz […]

Cynamon – właściwości i zastosowanie

Cynamon to składnik wykorzystywany w kuchni bardzo często. Znają go chyba wszyscy, jednak spora część osób nie chce mieć z nim nic do czynienia. To przez jego charakterystyczny zapach oraz smak. Czym dokładnie jest cynamon? Gdzie się go stosuje i jakimi właściwościami może się pochwalić? Charakterystyka cynamonu – czym jest? Cynamon to nic innego, jak […]

Płatki jaglane czy ryżowe, które powinniśmy spożywać częściej?

Płatki jaglane czy ryżowe, które powinniśmy spożywać częściej? Płatki zbożowe cieszą się już ogromną popularnością wśród świadomych konsumentów. Na rynku produkty te są dostępne w wielu wariantach, a każdy rodzaj płatków posiada swoją rzeszę fanów. Niewątpliwie płatki jaglane są nam lepiej znane, niż płatki ryżowe, jednak te drugie coraz częściej goszczą na naszych stołach. Które [...]