Batoniki energetyczne z quinoa – przepis doskonały

Batoniki energetyczne z quinoa – przepis doskonały

[vc_row][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1617291247768{margin-top: -85px !important;padding-top: 25px !important;padding-right: 25px !important;padding-left: 25px !important;background-color: #f5f5f5 !important;}”][vc_column_text]

Składniki:

  • 100 g ugotowanej kaszy quinoa
  • 150 g mieszanki płatków MojeMusli.pl
  • 45 ml miodu (3 łyżki)
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 5 g cynamonu (1 łyżeczka)
  • 0,5 szklanki wody lub mniej
  • 2 łyżki siemienia lnianego wymieszane z 6 łyżkami ciepłej wody
  • 45 g masła orzechowego (ok 3 łyżki)
  • 1 jabłko

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Quinoa czyli komosa ryżowa jest to super ziarno (tak, tak, to nie jest zboże…) pochodzące z Ameryki Południowej. Charakteryzuje się nie tylko niskim indeksem glikemicznym i wysoką zawartością węglowodanów złożonych, ale przede wszystkim bogatym profilem niezbędnych aminokwasów. Z tego też powodu powinna być spożywana przez wegetarian. Ma bardzo przyjemny, delikatny i lekko orzechowy smak. Tyle informacji wystarczy na początek. Komosa ryżowa – przepis na batoniki energetyczne!

Nasz przepis jest super szybki i mega łatwy.  sposób na zdrowe i smaczne batoniki energetyczne z quinoa! To nie są zwykłe batony to batoniki energetyczne. Tylko 8 składników i ok. 35 minut pieczenia. Zachęcamy do skorzystania z przepisu i podzielenia się Waszymi przepisami na zdrowe batony i batoniki !

Batony energetyczne z quinoa , które zadowolą każdego gościa i mogą się okazać niezbędne po treningu albo w chwili słabości. Jedyne co potrzebujemy to kilka składników i paru minut.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

PRZEPIS:

Wymieszać w jednej misce płatki, quinoa, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej misce wymieszać papkę z siemienia lnianego, masło orzechowe i miód. Mokre składniki połączyć z suchymi. Dolewać wodę aż ciasto stanie się wilgotne, ale nie lejące. Jabłka pokroić w cieniutkie plasterki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Małą blachę lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i mocno przydusić i uklepać. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Piec przez ok 35-40 minut a ciasto będzie twarde i nabierze złotego koloru. Ostudzić, pokroić wedle uznania. Mi wyszło 12 batoników. Polecam jako przekąskę przed treningiem, daje moc ? lub na drugie śniadanie w pracy. Takie batoniki z quinoa można podjadać bez wyrzutów sumienia!

Czas na nową gwiazdę w naszej zdrowej kuchni: komosa ryżowa – przepis na batoniki energetyczne.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Czekoladowy pudding chia
Jak wybrać najlepsze musli? Doradzamy!
Jagody goji – cenne właściwości
Omlet na słodko z bananem
Muffinki żytnie z nasionami goji i borówkami liofilizowanym
Mąka TEFF z miłki abisyńskiej – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Lekkie tartaletki z kremem jogurtowym
Dieta a odporność
Co jest lepsze dla zdrowia: płatki kukurydziane czy owsiane? Które zdrowsze?
Domowe musli z miodem
Domowe zdrowe snickersy na płaski brzuch
Mąka ryżowa – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Pestki dyni – właściwości, wartości odżywcze, kalorie KCAL i indeks glikemiczny IG
Jak jeść i pić w upały?
Mąka z płaskurki – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL
Jak musli może wspomagać leczenie chorób cywilizacyjnych?
Produkty light
Siemię lniane – właściwości, kalorie KCAL i wartości odżywcze
Jak zrobić bułeczki razowe własnej roboty? Sprawdź nasz przepis!
Mąka gryczana biała – zastosowania, wartości odżywcze i kalorie KCAL