Batoniki energetyczne z quinoa – przepis doskonały

Batoniki energetyczne z quinoa – przepis doskonały

Składniki:

Quinoa czyli komosa ryżowa jest to super ziarno (tak, tak, to nie jest zboże…) pochodzące z Ameryki Południowej. Charakteryzuje się nie tylko niskim indeksem glikemicznym i wysoką zawartością węglowodanów złożonych, ale przede wszystkim bogatym profilem niezbędnych aminokwasów. Z tego też powodu powinna być spożywana przez wegetarian. Ma bardzo przyjemny, delikatny i lekko orzechowy smak. Tyle informacji wystarczy na początek. Komosa ryżowa – przepis na batoniki energetyczne!

Nasz przepis jest super szybki i mega łatwy.  sposób na zdrowe i smaczne batoniki energetyczne z quinoa! To nie są zwykłe batony to batoniki energetyczne. Tylko 8 składników i ok. 35 minut pieczenia. Zachęcamy do skorzystania z przepisu i podzielenia się Waszymi przepisami na zdrowe batony i batoniki !

Batony energetyczne z quinoa , które zadowolą każdego gościa i mogą się okazać niezbędne po treningu albo w chwili słabości. Jedyne co potrzebujemy to kilka składników i paru minut.

PRZEPIS:

Wymieszać w jednej misce płatki, quinoa, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej misce wymieszać papkę z siemienia lnianego, masło orzechowe i miód. Mokre składniki połączyć z suchymi. Dolewać wodę aż ciasto stanie się wilgotne, ale nie lejące. Jabłka pokroić w cieniutkie plasterki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Małą blachę lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i mocno przydusić i uklepać. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Piec przez ok 35-40 minut a ciasto będzie twarde i nabierze złotego koloru. Ostudzić, pokroić wedle uznania. Mi wyszło 12 batoników. Polecam jako przekąskę przed treningiem, daje moc 🙂 lub na drugie śniadanie w pracy. Takie batoniki z quinoa można podjadać bez wyrzutów sumienia!

Czas na nową gwiazdę w naszej zdrowej kuchni: komosa ryżowa – przepis na batoniki energetyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *